Ким Чен Ун посети авиационен завод в Русия, а Путин прие поканата за визита в Северна Корея

0
160

©

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун продължи посещението си в Русия в петък, като се насочи към авиационен завод в източния град Комсомолск на Амур, според руски държавни медии, след като двете страни обявиха, че е възможно военно сътрудничество, пише CNN.

Съоръжението е най-големият авиационен производствен завод в страната и изгражда и разработва изтребители, като Су-35С, съобщи държавната медия ТАСС.

Очаква се Ким също да пътува до пристанищния град Владивосток, където ще види военния капацитет на Тихоокеанския флот на Русия, заяви руският президент Владимир Путин пред държавната информационна агенция “Россия 1“.

Обиколката на ключови обекти в региона на руския Далечен изток дойде, след като Путин заяви, че Русия обмисля и обсъжда известно военно сътрудничество със Северна Корея след среща на върха, на която Ким подкрепи войната на Москва срещу Украйна.

Петчасовата среща в сряда на космодрума Восточни сигнализира за по-близки отношения между двете страни, които и двете са изправени пред международна изолация – Москва заради нахлуването в Украйна и Пхенян заради програмата си за ядрени оръжия и балистични ракети.

Запитан дали двамата лидери са обсъдили военно-техническо сътрудничество по време на разговорите, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че това е “чувствителна сфера на сътрудничество“ и потвърди ангажимента на Москва за по-нататъшно развитие на връзките с Пхенян.

Кремъл обяви още в четвъртък, че Путин е приел поканата на Ким да посети Северна Корея и че руският външен министър Сергей Лавров също ще посети страната през октомври, според Песков.

Путин беше попитан дали е обсъждал военно-техническо сътрудничество с Ким по време на срещата на лидерите. В отговор Путин призна, че има определени ограничения, а Москва напълно ги спазва. Но той също така заяви, че има области, отворени за обсъждане и разглеждане, което предполага потенциални точки за сътрудничество.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник