Камарата на частните съдебни изпълнители категорично подкрепя приемането на работещ Закон за фалит на физически лица

0
54



Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) е една от първите институции, които започнаха активно да работят за приемането на Закон за фалит на физическите лица преди повече от шест години. Това се казва в позиция на КЧСИ, изпратена до медиите.

През цялото време КЧСИ е била последователна в своите виждания за нуждата от закон за фалит на физическите лица, които многократно е представяла на всички институции. През 2023 г. именно КЧСИ организира единствената дискусия, посветена на законопроекта, в която участваха представители на адвокатурата, съда, синдици, неправителствени потребителски организации, Министерството на правосъдието (МП), банковия сектор, преподаватели, Комисията за защита на потребителите и парламентарната Комисия по правни въпроси, лектори от Нидерландия и Балтийските държави, които представиха европейския опит. 

Представителите на КЧСИ винаги са били сред активните участници във всички работни групи, посветени на проектозакона с конструктивни предложния, които са качени на страницата на Народното събрание. Те се припокриват с вижданията на множество институции в съдебната система и специалисти. Всеки би могъл да се запознае с тях и да прецени доколко са в интерес на обществото, се посочва в съобщението.

КЧСИ е направила предложения, с които значително се опростява процедурата и се намаляват драстично разходите на длъжниците. Приемането на неработещ закон и въвеждането на тромава и изключително скъпо струваща за гражданите процедура, каквато е предложена в настоящия вариант на закона, само ще утежни положението на длъжниците и ще блокира съдебната система. 

Апелираме политическите партии да бъдат отговорни, като не допускат използването на тази чувствителна за обществото ни тема, както и включването на съдебните изпълнители в предизборна риторика, добавят още от КЧСИ.

На 13 април м.г. МП внесе в парламента 10 законопроекта, сред които и за закон за личния фалит.



Източник БТА