Йоловски, ходил с охрана след обвинението към К. Петков, се връща като зам.-министър (Обзор)

0
60


Службите не са докладвали на Главчев за проблеми по организацията на вота

Александър Йоловски се връща в Министерството на електронното управление, но този път като заместник на настоящия титуляр Владимир Мундров. Назначението му бе разписано във вторник от служебния премиер Димитър Главчев.

Йоловски беше министър там в кабинета “Денков”. И се забърка в един от първите големи скандали на сглобката – обяви за заплахи, отправяни към него от предшественика му Божидар Божанов и съпредседателя на ПП Кирил Петков. Тогава му бе назначена и охрана от НСО. За случая първи разказа Тошко Йорданов от “Има такъв народ” в края на октомври, като според него Йоловски признал пред депутати, че имало натиск 640 млн. лева от парите на министерството да бъдат разпределени за обществени поръчки на определени фирми. После и бившата шефка на групата на ГЕРБ-СДС в парламента Десислава Атанасова потвърди, че е чувала за натиск над министъра.

Самият Йоловски така и не разказа своята гледна точка публично, нито опроверга твърденията на депутатите. Не стана ясно и какви са тези над 600 млн. лева, тъй като бюджетът на министерството е далеч по-малък. Например за 2024 г. е 50 млн. Иначе и Петков, и Божанов отрекоха, до нищо не доведоха и разпите им в КПКОНПИ.

Паралелно се разви и скандалът с машините за вота, поради което на първия тур на местните избори се гласуваше само на хартия. Сега пред гласуването на 9 юни проблемът е новата обществена поръчка за изготвяне на софтуер за избори 2 в 1.

Шефовете на служби събра Димитър Главчев днес, за да обсъдят организацията и сигурността на вота, както и ситуацията в Близкия изток. Срещата бе закрита за медиите, а от прессъобщението става ясно само, че служебният премиер е обещал да действа безкомпромисно по всички сигнали за купуване на гласове и да работи за провеждане на честни и свободни избори.

Ден по-рано Главчев се срещна и с ЦИК. Комисията пък днес прие документите за регистрация на първата партия за вота – “Българско национално обединение”. Лидерът ѝ Георги Георгиев-Готи през 2021 г. си даде регистрацията на Васил Божков за участие в изборите.

Заедно с Йоловски Главчев е назначил още осем заместници в 6 министерства. Сред тях е бившият социален служебен министър от кабинетите на Гълъб Донев – Лазар Лазаров. Заместник на Ивайло Иванов в МТСП ще е Наталия Ефремова. Назначени са още Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова в отбраната, Стоян Андонов в спорта, Юра Йорданова-Витанова в МРРБ и Бисерка Цанева в правосъдието. Уволнени са 11 зам.-министри от кабинета “Денков”.





Източник 24часа