Ирак гони водената от САЩ международна коалиция

0
206
Убитите членове на групировката “Харакат ан Нуджаба” бяха погребани в Багдад.
  • След американски удар в Багдад

Иракското правителство формира комисия, която да подготви закриването на мисията на водената от САЩ международна коалиция в Ирак, съобщи днес кабинетът на премиера Мохамед Шия ас Судани, предаде Ройтерс.

Изявлението дойде ден, след като при американски удар в Багдад бе убит лидер на местна милиция и няколко нейни членове. Това предизвика гнева на свързани с Иран групировки, които поискаха от Багдад да прекрати присъствието на коалицията в страната.

US армията нанесе удара в отговор на неотдавнашни атаки срещу американски представители.

“Правителството ще определи датата за започване на работа на двустранния комисия, която да предприеме мерки за окончателно прекратяване на присъствието на силите на международната коалиция в Ирак”, се казва в изявлението на Ас Судани.

САЩ имат 900 военнослужещи в Сирия и 2500 в Ирак в рамките на мисия, която има за цел да съветва и подпомага местните сили, които се опитват да предотвратят възраждането на терористичната групировка “Ислямска държава”. През 2014 г. групировката завзе големи части от двете страни, преди да бъде разгромена.

Проиранските милиции в Ирак и Сирия се противопоставят на кампанията на Израел в ивицата Газа и смятат, че САЩ са частично отговорни за това. https://trud.bg/