КАИРО, 7 ноември. /ТАСС/. Покушение за живота на иракския премиер Мустафа ал Казими с помощта на миниран безпилотен летателен апарат (БЛА) беше извършено в неделя вечерта в Багдад. Както каза по-късно самият ръководител на правителството, той не е пострадал.

„Добре съм, слава Богу, сред моя народ и призовавам всички да бъдат спокойни и сдържани в името на Ирак“, написа той в своя Twitter . „Изменническите ракети няма да разклатят нито йота от устойчивостта и упоритостта на нашите героични сили за сигурност при запазването на безопасността на хората“.

Според телевизионния канал Al Hadath 10 членове на службата за сигурност на премиера са били ранени. Освен това резиденцията на правителствения глава претърпя материални щети.

Първоначално телевизионният канал Al Arabiya съобщи за атаката срещу резиденцията на министър-председателя, намираща се в така наречената зелена зона на Багдад, с помощта на БЛА, натъпкан с експлозиви . Впоследствие иракските служители по сигурността потвърдиха тази информация. “Ал Казими не е ранен, той е здрав. Силите за сигурност предприемат необходимите мерки във връзка с този неуспешен опит”, се казва в изявление на силите за сигурност, цитирано от иракската информационна агенция INA . В същото време Al Arabiya по-рано съобщи, че премиерът е леко ранен и е настанен в болница.

Според иракските медии ръководителят на правителството сега е на сигурно място.

Към момента мерките за сигурност са значително засилени на всички входове на “зелената зона”. Според иракските въоръжени сили, цитирани от Al Hadath, „ситуацията със сигурността в Зелената зона е стабилна и под контрол“.