“Семействата на американските войници в Близкия изток ще прекарват дните си, очаквайки смъртта на своите деца”, каза Зайнаб Сюлеймани

Дъщерята на иранския генерал Касем Сюлеймани отправи заплахи срещу американските военни, предаде Асошиейтед прес.

На започналата тази сутрин в Техеран траурната церемония в памет на баща й Зайнаб Сюлеймани каза,

че “семействата на американските войници в Близкия изток ще прекарват дните си, очаквайки смъртта на своите деца”.

Говорейки пред огромното множество, събрало се в иранската столица, тя заяви, че САЩ и неговият съюзник Израел ги очакват “черни дни” заради убийството на баща й, предаде Ройтерс.

“Тръмп, безумецо, не мисли, че всичко свършва с мъченическата смърт на баща ми”, каза тя, обръщайки се към американския президент.

Преди това – в неделя – президентът на САЩ Доналд Тръмп пък обеща “голямо отмъщение”, ако Техеран започне атака, за да отмъсти за убийството на иранския военен командир Касем Сюлеймани, засилвайки опасенията от конфликт, съобщи АФП.

Тръмп, който говори в Еър Форс 1 на връщане към Вашингтон, също заяви, че ще наложи “много големи санкции” на Ирак, ако изпълни гласуваната в парламента подкрепа за изгонването на американските войски от страната на фона на гнева за смъртта на иранския генерал Сюлеймани при удар близо до международното летище на Багдад.

Пред журналисти в президентския самолет Тръмп на път за Вашингтон каза: “Ако те действително поискат от нас да си тръгнем, ако не го направим на една много приятелска основа, ние ще им наложим санкции, каквито те не са виждали досега”.

Тръмп напомни, че САЩ имат много скъпа военновъздушна база там, чието изграждане е струвало милиарди долари и допълни:

“Няма да си тръгнем, докато те не платят за нея”, предаде Ройтерс.

Президентът освен това заплаши Иран с големи репресивни мерки в случай на иранска атака срещу американски обекти в Близкия изток в знак на отмъщение за убийството на генерал Касем Сюлеймани.

“Ако направят каквото и да е, ще има големи наказателни мерки”, предупреди Тръмп пред журналисти в самолета, с който се връща във Вашингтон от двуседмичната си ваканция във Флорида.

Тръмп отново заплаши и с нанасяне на удар по ирански културни обекти. “Те имат право да убиват наши граждани, а ние нямаме право да пипаме техните културни обекти? Не става така”, заяви Тръмп, цитиран от Франс прес.

Той каза, че обмисля разсекретяването на разузнавателни данни, свързани с убийството на Сюлеймани.

По отношение на Северна Корея Тръмп каза, че не очаква севернокорейският лидер Ким Чен-ун да наруши обещанието си относно денуклеаризацията, но призна, че това би могло да се случи, предаде Ройтерс.

“Не мисля, че той ще наруши думата, която ми даде, но може и да го направи”, каза Тръмп пред репортерите.

Есмаил Гаани, новият командващ иранските сили Ал Кудс след ликвидирането на техния командир Касем Сюлеймани при американски удар в Багдад

обеща, че ще бъде отмъстено за убития ирански генерал, предаде Асошиейтед прес.

Гаани отправи това предупреждение в интервю за иранската държавна телевизия, излъчено днес.

То беше отправено в момент, в който Техеран обяви, че отказва да се придържа към оставащите ангажименти по ядрената сделка със световните сили в отговор на убийството на Сюлеймани.

Същевременно днес центърът на Техеран е изпълнен с много хора от ранни зори, които носят портрети на Сюлеймани. Множеството се събра още преди 8 ч. местно време в района на Техеранския университет, където иранският аятолах Али Хаменей ще отслужи молитва в памет на убития генерал.

Германия, Франция и Великобритания призовават Иран да се откаже от мерките, които противоречат на споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г.

Призивът бе отправен в съвместно изявление на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Борис Джонсън, предадоха световните агенции.

“Призоваваме Иран да оттегли всички мерки, които не са в съответствие с ядреното споразумение”, се казва в документа.

Иран обяви в неделя, че ще се откаже от изпълнението на всички ангажименти по ядрената сделка насред засиленото напрежение със САЩ заради убийството на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани.

Иранската държавна телевизия, цитирайки изявление на администрацията на президента на Иран Хасан Рохани, каза, че страната няма да спазва ограниченията в ядрената сделка, касаещи обогатяването на уран, количеството на запасите от обогатен уран и изследователската дейност, припомня Асошиейтед прес.

В изявлението лидерите на трите европейски страни освен това подчертават поддръжката си за гарантиране на суверенитета и безопасността на Ирак и привързаността си към продължаването на борбата срещу Ислямска държава, предадоха световните агенции.

Те призовават Ирак да продължи да подкрепя международната коалиция в борбата й срещу ИД.

Трите държави подчертават нуждата от деескалация в Ирак и Иран и казват, че са готови да продължат диалога с всички страни за постигане на такава деескалация.

Те призовават Иран да се въздържа от каквито и да е насилствени действия.

Трите страни изразяват и безпокойство от негативната роля, играна от Иран в региона, по-специално от тази на силите Ал Кудс при командването на генерал Касем Солеймани.  https://www.vesti.bg