След новината, че ротацията ще е с мандата на ГЕРБ, от ППДБ са реагирали остро, казали са, че не са съгласни и имат различно предложение. Кирил Петков е бил категоричен, че след като премиерът ще е от ГЕРБ, то правителството трябва да е с мандата на ППДБ, научи “Труд news” от депутати на ППДБ.

В момента обаче премиерът е от ПП, а правителството бе сформирано в рамките на втория проучвателен мандат – на същата политическа сила.

Предстоят трудни преговори, в които този път ГЕРБ, според политолози нямало да отстъпят заради избирателите си и заради партийните членове, на които компромисите им идвали вповече.

ГЕРБ не се притесняват от предсрочни избори, те ще са проблемни за ППДБ, показват последните социологически проучвания.

Не било изключено, ако не се стигне до разбирателство по темата ротация, да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

След ваканцията на депутатите предстои избор на двама конституционни съдии от квотата на НС. Срокът за номинации е до 17 часа на 11 януари. Не е изключено дотогава опозицията или президентът да са сезирали КС за част от промените в конституцията.

Тепърва ще се внасят и промени в съдебния закон, НПК и ГПК.

Предстоят и преговори за регулаторите. Засега е сигурно, че промени в тях няма да има преди ротацията, както и че за да бъдат избрани новите ръководства, са необходими гласовете и на ДПС, заради промяната в конституцията (необходими са поне 160 гласа в НС).  https://trud.bg/