Информацията, която Живко Коцев изнесе, че е бил заплашван, за да се откаже от поста, е абсолютно недопустима, каза Асен Василев

0
62



Информацията, която Живко Коцев изнесе, че той е бил заплашван, за да се откаже от поста на главен секретар, е абсолютно недопустима в нормална европейска държава. Това заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев пред журналисти след участието си радиопредаване в ефира на “Дарик”. 

Асен Василев коментира, че ако някой има реални доказателства срещу Живко Коцев, тези доказателства трябва да се представят в съд и съдът да го отстрани. “Прибягването до мутренски подходи, при които той е заплашван сам да си подаде оставката, чисто най-логически на мен ми говори, че доказателства за неговото отстраняване няма, има опити за неговото сплашване”, коментира Василев.  

Днес съдът постанови „задържане под стража“ за директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова. Преди решението на съда Асен Василев коментира, че акцията срещу директора на Агенция “Митници” е подобна на тази, при която в президентската институция са били задържани двама от президентските съветници.

“Всичко, което аз разбирам е от медиите, така че ако има нещо, то трябва да бъде доказано в съда”, коментира Василев. По думите му Агенция “Митници” е постигнала много добри резултати в борбата с контрабандата, рекордно количество заловени наркотици.

Относно твърденията на “Възраждане”, свързани с манипулация на статистическите данни и решението на парламента, внесено от ГЕРБ-СДС и ДПС за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на, министърът в оставка увери, че няма никакви проблеми с финансовото състояние на страната. 

Приходите са точно както са планирани в бюджета, разходната част се прави стриктно по закона. Част от разходите, които бяха направени в последните две седмици, са свързани с дадения в закона срок до 31 март да бъде изработена методика за заплатите и преодоляване на диспропорциите, както и затова да бъдат довършени анализите и направени разходи по редица други пера, но всичко това е в рамките на бюджета и няма никакво място за притеснение.

В края на седмицата от “Възраждане” поискаха и се срещнаха с председателя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов. След срещата от НСИ съобщиха, че съмненията за манипулации са били разсеяни



Източник БТА