Институтът по физика на твърдото тяло организира честване на 50 години от изобретяването на лазера с пари на меден бромид в България

0
60



Институтът по физика на твърдото тяло ( ИФТТ) при Българската академия на науките (БАН) организира на 24 април тържествено честване за 50-годишнината от изобретяването на лазера с пари на меден бромид в България, съобщиха от научната институция.

Юбилейната научна сесия “От идеята до промишления продукт: 50 години от разработването на лазера на пари на меден бромид в ИФТТ” започва от 10:00 ч. в зала “Проф. Марин Дринов” на БАН.

В програмата на юбилейната научна сесия са включени презентации на учени, участвали в процеса за създаване на лазер на пари на меден бромид: от идеята на акад. Никола Съботинов през научните изследвания до създаването на прототип, усъвършенстването на иновативния продукт и внедряването му в индустриалното производство.

Откриването на ефекта на водорода осигурява на българския лазер по-висока мощност и коефициент на полезно действие в сравнение с всички лазери от този тип, предлагани на световния пазар. Той е патентован в България, Франция, САЩ, Великобритания, Германия, Япония и Австралия, произвежда се не само у нас, но и в чужбина. Лазерът намира приложение в медицината, в индустрията за прецизна обработка на материали, в лазерната локация, лазерната навигация, използва се за лазерни дисплеи, за изследване на морската вода и за други дейности.

През януари 2019 г. новата книга “Лазерът” на акад. Никола Съботинов беше представена в зала “Проф. Марин Дринов” на БАН. 

Никола Съботинов завършва физика – радиофизика и електроника, в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1967 г. По-късно работи в областта на квантовата радиофизика, конкретно – във физиката на лазерите с метални пари.

Акад. Никола Съботинов беше председател на Българската академия на науките от 2008 до 2012 г.

Организатори на представянето на книгата “Лазерът” на акад. Съботинов тогава бяха Институтът по физика на твърдото тяло и издателството на БАН “Проф. Марин Дринов”. В книгата е описана историята на създаването и развитието на лазера с пари на меден бромид. За първи път в света лазерът с пари на меден бромид е пуснат в действие от Никола Съботинов през 1974 г. в Института по физика на твърдото тяло при Българската академия на науките.

Лазерът е българско изобретение и представлява нов усъвършенстван вариант на медния атомен лазер, който е най-мощният и ефективен газов лазер във видимия диапазон на спектъра. Резултатите от научните изследвания върху него се използват в световната наука, като някои от тях влизат в образователните университетски програми.

Лазерът с пари на меден бромид преминава успешно етапи на внедряване за производство в България, САЩ, Австралия и Южна Корея.



Източник БТА