Има човек за външен министър, не само 1. Кой може да свърши тая работа?

0
54


Заради почти родилните мъки на кабинета “Главчев” да се спре на една стабилна кандидатура за външен министър в продължение на повече от 3 дни беше съставен кратък списък с възможни професионални и равно отдалечени от партийните структури кандидати.

Една от най-безспорните фигури в българската дипломация сега е Димитър Цанчев, сега посланик на Европейския съюз в Израел. Той е дипломат от кариерата със завидни стаж и репутация.

Друг кадър на българското външно министерство, който в момента работи в мисията на ООН в Йерусалим и би могъл достойно да оглави дипломацията ни е Мирослав Зафиров.

Шефът на европейската мисия в Загреб Огнян Златев също би бил подходяща кандидатура.

От списъка с български посланици, които в момента са на мандат в чужбина, има немалко фигури, способни да се справят със задачата. Това са имена като Христо Полендаков, който оглавява мисията ни в Будапеща, Петко Дойков в Белград, Тодор Стоянов в Рим или Пламен Бончев в Брюксел. На разположение в София пък са Димитър Михайлов – до неотдавна посланик в Йордания и Румен Петров, който оглавяваше мисиите ни в Алжир и Кайро.

От външните в момента за системата, но много тясно свързани с външнополитическата работа изпъкват имената на Меглена Плугчиева и на Гергана Паси. И двете имат опит от Министерството на външните работи и разбират в дълбочина спецификите на това ведомство. Плугчиева е зад гърба си с успешни мандати като посланик от Швейцария до Черна гора, а също и административен капацитет от работата си с различни правителства през последните две десетилетия. Гергана Паси пък бе зам. външен министър и макар в последното десетилетие да е в неправителствения сектор, тя продължава да работи по ред важни външнополитически проекти.





Източник 24часа