Иконографът Татяна Недялкова показва свои творби в първата си самостоятелна изложба в България

0
54



Иконографът Татяна Недялкова показва свои произведения в първата си самостоятелна изложба в България. Това съобщават от галерия „Париж“, които ще са домакини на експозицията от 22 април.

„Намираме се в навечерието на най-големия празник на празниците – Възкресение Христово, затова и решихме да покажем тази иконографска изложба, която има за цел да обърне погледа на човека както нагоре към царството Божие, така и навътре към себе си“, посочва Надя Попова от галерия „Париж“.

Експозицията на Татяна Недялкова е озаглавена „Неизгаряща къпина“. Причината за това е, че тази икона съединява в себе си и Стария, и Новия завет, и има изключително богата символика, казва Попова.

„От една страна Бог се явява на Мойсей чрез къпиновия храст, който гори, но не изгаря. От друга страна това библейско събитие е и предобраз на Божията Майка, която вместява в утробата си Невместимия, за да приеме от нея Той телесно естество“, пишат още от галерията по повод изложбата.

Освен иконата „Неизгаряща къпина“, в експозицията са включени и други библейски сцени като „Разпятие Христово“, „Благовещение“, „Рождество Христово“, „Старозаветна Света Троица“, „Поклонение на влъхвите“, различни типове иконографски изображения на Пресвета Богородица – Елеуса (Умиление),  Одигитрия (Пътеводителка) и Оранта (Знамение), икони на Иисус Христос и различни православни светци като св. Георги, св. Николай Чудотворец, св. апостол и евангелист Йоан Богослов и св. Архангел Михаил.

Татяна Недялкова е родена през 1960 година в град Троян. Завършва Троянското художествено училище и започва кариерата си на художник, като създава произведения предимно с акварел и акрил. По-късно се посвещава на иконографията. През 1991 г. се мести да живее в Италия. Там участва в редица художествени конкурси, като през 1993 г. се класира на първо място в националния конкурс за живопис „La città di Codogno“, а през 1994 г. – на второ място в изложбата за живопис „Città di Macherio“. Реди иконографски изложби в различни италиански градове. 

/ ГН



Източник БТА