ИЗЛИЗА ПЪРВАТА КНИГА НА ТЕОДОРА КИРОВА ОТ ДОБРИЧ

0
1737

 

Добруджа винаги е раждала изключително талантливи хора в областта на изкуството и словото. Много често тя ги оформя, оставя своя траен отпечатък върху тях и после ги „пуска“ по широкия свят, за да не ги запази единствено за себе си.

Теодора Кирова е още едно потвърждение.

Добричлийката живее и работи в София. Тя е автор на множество великолепни есета, статии и стихове, дългогодишен водещ на рубриката „Сладко-кисело“ в дамското списание „Лия“. През 2013-а година нейни поетични творби са публикувани в алманаха „Сънувам небето и търся Те“, чието заглавие е взето именно от нейно произведение. Сега излиза нейната дебютна самостоятелна книга – публицистичен сборник, за чието заглавие тя е избрала „Шепа светулки“.

Ето какво споделя редакторът Светлана Каролева, филолог: „Шепа светулки” е първата ѝ книга за „живота такъв, какъвто е… с целия му сладък, солен, тръпчив и леко понагарчащ вкус…” и за човешкото сърце, което е толкова податливо на заблуди и често губи посоката.“

Друга добричлийка, също поетеса, автор на „Феите от Часовника“, преводач и журналист, Ивелина Стойкова, казва: „Свежо, оригинално, талантливо предложение за истинските житейски открития. „Шепа светулки” не е във време, не е в пространство, не е и в мечти – в душата е. От и заради нея.

Ето как Теодора Кирова пророкува срещата между читателя и тези страници: „Разминаването е забранено -/Бог раздал ни е карти съдбовни.” Благодаря ѝ! Струваше си да я прочета.“

Премиерата на „Шепа светулки“ на Теодора Кирова е на 22 ноември 2019 г., петък, в София в залата на Копирен център-книжарница „Верен“.

Всички добруджанци и гости са добре дошли на празника, организиран в чест на поемането на книгата по пътя ѝ през книжарниците до сърцата на читателите.