СПОРТНА ПАНОРАМА: МИЛИЦА МИРЧЕВА ПОДОБРИ ОЩЕ ЕДИН НАЦИОНАЛЕН РЕКОРД; РОЗАЛИН ПЕНЧЕВ ДОНЕСЕ ПОБЕДА НА БЕЛОГОРИЕ; ШЕСТА ПОРЕДНА ПОБЕДА ЗА КУЗМАНОВ В АНТАЛИЯ; ДАНИЕЛ ИВАНОВ ПРЕТЪРПЯ ШЕСТО ПОРАЖЕНИЕ; ДЖОКОВИЧ: НАДЯВАМ СЕ ДА СТАНА НАЙ-ВЕЛИКИЯТ С ГОРАН ИВАНИШЕВИЧ; ФЕДЕРЕР: МИСЛЕХ, ЧЕ ЩЕ ИГРАЯ ДО 35-36 ГОДИНИ, НЯМАМ ПЛАНОВЕ ДА СПИРАМ; СЛЕД 10 СЪСТЕЗАТЕЛНИ МЕСЕЦА ЛЕВЧЕНКО НЯМА НУЖДА ОТ ПОЧИВКА; БОЖИДАР АНДРЕЕВ С ТИТЛА НА ТУРНИРА В ПАМЕТ НА НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ

0
971

МИЛИЦА МИРЧЕВА ПОДОБРИ ОЩЕ ЕДИН НАЦИОНАЛЕН РЕКОРД

Добричлийката Милица Мирчева, която в момента учи в Америка, се класира на 4-о място на шосейното бягане на 10.15 км (6.2 мили) при жените в Дейви, Фло̀рида (САЩ), като подобри националния рекорд на България с време 33.38 мин. В конкуренцията на 2 152 бегачи Милица се нареди на 22-ро място в генералното класиране при мъжете и жените, на четвърто при дамите (от 1 239 участнички) и на 3-то място при дамите от 24 до 29 години (126 учстнички).

Победителка в бягането на 10.15 км при жените стана кенийката Викоти Чепнгно с време 31:55. Втора и трета финишираха нейните сънароднички Каролин Кургат с 32:48 и Катерин Мванзау с 32:56.

Припомняме, че на 27 октомври тази година във Валенсия, Испания, Милица подобри върховото постижение на България в полумаратона (1.11:14), на 29 март в Пало Алто, Калифорния, направи поправка на националния рекорд на 10 000 м (32:30.07), а на 1 декември 2018 г. в Бостън направи поправка и на националния рекорд на 5 000 м в зала (15:43 мин). БНР

РОЗАЛИН ПЕНЧЕВ ДОНЕСЕ ПОБЕДА НА БЕЛОГОРИЕ

Националът ни Розалин Пенчев донесе единствената победа на своя клуб Белогорие на домашния полуфинален турнир за Купата на Русия, който се проведе в Белгород. Руският гранд, който загуби първите си два двубоя от Урал с 2:3 и от шампиона Кузбас с 1:3, стигна до успех срещу АСК (Нижний Новгород) с 3:0 (25:22, 25:20, 28:26) в третата последна среща от турнира, която се игра пред 900 зрители в Двореца на спорта “Космос” в Белгород.

През последните няколко дни от Белогорие имаше любопитни събития около треньорския пост на отбора. В руската преса първо се появи информация, че Александър Косарев е уволнен, а тимът ще се води от досегашния сръбски помощник Слободан Праклячич. Малко по-късно официалният сайт на клуба излезе с официално съобщение, че Александър Косарев продължава да е старши треньор на отбора. Президентът на Белогорие легендарният Генадий Шипулин по-късно коментира, че Косарав остава наставник на тима от Белгород, но Слободан Праклячич ще ръководи двубоите в официалните мачове…

Розалин Пенчев игра цял мач срещу АСК и стана най-резултатен за успеха на домакините с 13 точки (2 аса, 50% ефективност в атака, 18% перфектно и 59% позитивно посрещане). Сергей Червяков добави още 12 точки (2 аса, 6 блока, 80% ефективност в атака), а Дражен Лубурич (2 аса, 50% ефективност в атака) и Антон Семишев (2 аса, 1 блок, 41% ефективност в атака, 29% перфектно и 46% позитивно посрещане) добавиха по 10 точки. Бившият разпределител на Черно море (Варна) Азизбек Исмаилов игра цял мач за Белогорие и се отличи с 2 точки (1 ас). За АСК Александър Маркин (3 аса, 2 блока, 32% ефективност в атака, 18% перфектно и 39% позитивно посрещане) и френският диагонал Джон Венд  (1 ас, 1 блок, 34% ефективност в атака) се отличиха с по 13 точки.

Отборите на Белогорие и АСК не се класираха за финалите на Купата на Русия в Москва. Първото място в групата спечелиха шампионите от Кузбас, които ще продлъжат битката за трофея в столицата на Русия на 25 и 26 декември.

ШЕСТА ПОРЕДНА ПОБЕДА ЗА КУЗМАНОВ В АНТАЛИЯ

Националът ни за Купа “Дейвис” Димитър Кузманов се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей в Анталия (Турция) с награден фонд от 15 хиляди долара. Поставеният под номер 3 пловдивчанин победи с 6:2, 6:2 Мерт Алкая от Турция за 65 минути игра. Във втория кръг Мико ще играе срещу Калин Манда от Румъния. Това е шеста поредна победа за Кузманов. Той се завърна повече от успешно на корта след 6-седмично отсъствие заради лечение на контузия на коляното. Предната седмица Мико спечели титлата на друг турнир в Анталия. Sportal.bg

ДАНИЕЛ ИВАНОВ ПРЕТЪРПЯ ШЕСТО ПОРАЖЕНИЕ

Българинът Даниел Иванов-Аоияма допусна шестото си поражение на големия ноемврийски турнир по сумо в японския град Фукуока. В схватка от 11-ия кръг “маегашира-5” Аоияма падна от “одзеки” Такакеишо, който използва техниката “ошидаши”, за да запише пети успех в шест двубоя срещу българския си противник.

С втората си поредна загуба Иванов вече е с отрицателен баланс от 5 победи и 6 поражения.

“Йокодзуна” Хакухо, който се стреми към 43-а купа на Императора в кариерата си, е едноличен лидер във временното класиране с 10 победи от 11 срещи.

ДЖОКОВИЧ: НАДЯВАМ СЕ ДА СТАНА НАЙ-ВЕЛИКИЯТ С ГОРАН ИВАНИШЕВИЧ

Доскорошният лидер в световната ранглиста Новак Джокович изрази надежда да стане “най-великият за всички времена” с помощта на хърватската легенда Горан Иванишевич, който в момента му е треньор. Джокович отпадна в груповата фаза на Заключителния турнир на ATP в Лондон по-рано този месец, а в момента е в друга голяма европейска столица – Мадрид, за участието си във Финалите на “Купа Дейвис”. “Наех го, защото като цяло имаме една и съща култура. Манталитетът ни е много сходен, той ме разбира много добре”, сподели Джокович, цитиран от TennisWorld. Сърбинът добави, че когато е бил на 13 години, е срещнал за първи път хърватина. “Изпитвам голямо уважение към него, защото за своето време той бе най-добрият играч от нашия регион и аз исках да съм като него. С него сме приятели. Той е удивителен, честен и открит човек и страхотен играч. Знае какво е да се състезаваш на най-високо ниво”, продължи сърбинът, говорейки за шампиона от “Уимбълдън 2001”. “Има много неща, които могат да бъдат подобрени. Има дни, в които не се чувстваш много добре. Затова треньорът е много важен. Той разбира в какво психическо и физическо състояние се намирам. Засега нещата са прекрасни и се надявам да продължи да бъде така”, каза още 32-годишният топтенисист. Попитан за разликите между Иванишевич и един от бившите треньори на Джокович – германската легенда Борис Бекер, Ноле отговори: “Той (Бекер) е луд като нас, балканците. Разбираме се добре. Обичам Борис, той е мой приятел. Всеки от тях е уникален. Трудно е да ги сравнявам. Надявам се да стана най-великият за всички времена с Горан”.

ФЕДЕРЕР: МИСЛЕХ, ЧЕ ЩЕ ИГРАЯ ДО 35-36 ГОДИНИ, НЯМАМ ПЛАНОВЕ ДА СПИРАМ

Носителят на рекордните 20 титли от “Големия шлем” Роджър Федерер не планира да се оттегли от професионалния тенис скоро. 38-годишният Федерер в момента е №3 в световната ранглиста и продължава да играе на много високо ниво, а съвсем наскоро записа и победа с 2:0 сета срещу Новак Джокович на Финалния турнир на ATP. “Оттеглянето ми ще зависи от моето здраве. В момента не виждам никаква причина да се откажа. Не мислех, че ще продължа да играя, след като съм навършил 35 или 36 години, но ето ме тук. Добре съм физически. Не мога да прогнозирам кога ще дойде времето да спра”, заяви Федерер в Буенос Айрес, където трябваше да играе с аржентинската звезда Хуан Мартин Дел Потро. Последният обаче все още се възстановява от поредната тежка контузия в кариерата си и съперник на швейцареца в демонстративния мач ще е Александър Зверев (Германия).

СЛЕД 10 СЪСТЕЗАТЕЛНИ МЕСЕЦА ЛЕВЧЕНКО НЯМА НУЖДА ОТ ПОЧИВКА

Сезонът за Юлия Левченко започна с 1.98 метра в Минск на 22 декември 2018 и завърши на Световните военни игри в Ухан 10 месеца по-късно (23 октомври) и 20 състезания, но украинката вече планира кампанията си за сезон 2020. “Няма да има фундаментални промени в подготовката ми за следващия сезон. Няма да пропусна зимния сезон, тъй като ми харесва да се състезавам на закрито. А и не чувствам, че имам нужда от дълга почивка”, каза украинката пред X-Sport.

През 2017 г. Левченко спечели бронз на Европейското първенство в зала в Белград, две години по-късно в Глазгоу вече беше сребърна медалистка от континентален форум под покрив, а това лято на Световното в Доха малко не й достигна за медал и остана четвърта.

Сезонът на открито не започна по най-добрия начин за украинката, която получи контузия в гърба на Диамантената лига в Стокхолм. Тя обаче успя да се възстанови и през юли спечели европейската титла за девойки под 23 години и триумфира на Европейския отборен шампионат в Бидгошч, като и на двете състезания скочи 1.97 метра. В началото на септември тя донесе победа на отбора на Европа в двубоя със САЩ, след като записа личен рекорд от 2.02 метра. Този резултат я превърна в основна конкурентка на Мария Ласицкене за световната титла в Доха. В Катар обаче Ласицкене триумфира със своята трета световна титла, а тройката допълниха 18-годишната сънародничка на Левченко – Ярослава Махучик, и Вашти Кънингам (САЩ). Левченко остана четвърта с 2.00 м, колкото преодоля и Кънингам. “Да завърша на четвърто място в Доха, беше неприятно. Това е едва вторият път в историята, когато състезателка в скока на височина остава без медал с преодолени 2.00 метра”, допълни младата украинка, която има сребро от предишния планетарен форум в Лондон през 2017 г.

Сега тя вече е насочила вниманието си към 2020 г., когато предстоят Олимпийските игри в Токио и Европейското първенство в Париж.

БОЖИДАР АНДРЕЕВ С ТИТЛА НА ТУРНИРА В ПАМЕТ НА НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ

Нов златен медал в двубоя спечелиха българските щанги на проведения в турския град Газиантеп голям международен турнир в памет на легендарния Наим Сюлейманоглу. В категория до 81 кг Божидар Андреев грабна титлата с двубой 352 кг. В изхвърлянето възпитаникът на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев се класира трети със 155 кг, пред него със 158 кг се наредиха представители на Албания и Латвия. В изтласкването обаче българинът бе безапелационен и със 197 кг си осигури златото и в движението, и в крайното класиране.

Това е поредният голям успех за Божидар, който през тази година стана европейски шампион за мъже в Батуми, бронзов медалист за мъже от Световното в Патая, а преди две седмици грабна европейска титла и при 23-годишните в Букурещ. В края на тази седмица Андреев ще се състезава в поредния кръг на германската Бундеслига.

Така България вече има четири медала и двама шампиони само в двубоите на мемориала в памет на Наим, който е олимпийска квалификация за Игрите в Токио 2020. Стилян Гроздев отнесе конкуренцията за титлата в кат. до 67 кг, а Даниела Пандова и Мая Иванова спечелиха бронзови медали съответно в кат. до 49 кг и 55 кг.

 

SN 8