На 16 септември 2020 г. /сряда/, от 11.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще бъде представена книгата на Илия Кишишев „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи – севернодобруджанци”. Събитието е по повод 80 години от подписването на Крайовския договор /07.09.1940 г./ и възвръщането на Южна Добруджа към България.

Сборникът на добруджанския краевед Илия Кишишев „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи – севернодобруджанци” съдържа – документи, сведения, спомени, записки, включващ нови и по-малко известни събития за историята на преселените българи – севернодобруджанци. Засегнати са теми и процеси, свързани с тяхното минало, заселване, денационализация и асимилация, политиката на румънските власти към българското добруджанско население, културно-просветна и стопанска дейност и др.

Посветеният на паметната годишнина сборник ще представи Невяна Христова – директор на библиотеката.

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Община град Добрич и Министерството на културата и със съдействието на Регионална библиотека “Дора Габе” град Добрич.

Галя МАРИНОВА