ИЗВЪНРЕДНАТА СЕСИЯ СЕ ПРОВАЛИ

0
305

Липса на кворум провали извънредното заседание на Общински съвет Добрич, което бе насрочено за вчера. В залата присъстваха само 19 съветници, чиито брой не бе достатъчен за кворум на заседанието. Освен групата общински съветници от МК ГЕРБ-СДС, които предварително обявиха, че няма да присъстват на извънредната сесия, в залата не се появиха и представителите на ДПС и на МК НФСБ.

Две точки бяха включени в дневния ред на извънредната сесия. Те бяха  за одобряване на Частично изменение на Общ устройствен план на Община град Добрич за поземлен имот в землището на град Добрич, от територия „ОБРАБОТВАЕМИ ЗЕМИ – ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ“ в зона „ТЕРЕНИ ЗА ЕНЕРГИЙНИ ПРОИЗВОДСТВА – Пел“, както и за промяна на характера на собствеността и предназначението на част от  въпросния поземлен имот.

Ден пред извънредната сесия, групата съветници от ГЕРБ-СДС разпространиха до медиите позицията си, относно насроченото заседание на 27 септември.

„Във връзка с насрочената на 27.09.2023 г. извънредна сесия на Общински Съвет Добрич, по повод върнатото от кмета за ново обсъждане решение за изменение на общия устройствен план, касаещо имот, собственост на търговско дружество, в което съдружник е “ТЪРГОВСКА КОМПАНИЯ ТЕРА“ЕООД-с едноличен собственик майката на кмета, заявяваме следното: Общинските съветници ГЕРБ-СДС в Добрич по никакъв начин няма да участваме в схеми, които облагодетелстват семейството на кмета на Добрич Йордан Йорданов. Затова няма да присъстваме на насрочената извънредна сесия, свикана въз основа на заповедта, с която кметът върна решение №54-39/19.09.2023г. на Общинския съвет. С него беше прието изменение на общия устройствен план на града за имот, собственост на търговско дружество, в което съдружник е “ТЪРГОВСКА КОМПАНИЯ ТЕРА“ ЕООД с едноличен собственик – майката на кмета. Недопустимо е да се твърди, че едва в хода на проведеното заседание на Общинския съвет от 19.09.2023г. и след проведените дебати кметът е установил, че докладната записка не е разгледана в комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, тя не е извършила проверка за евентуален конфликт на интереси и с оглед на това, за да се избегнат всякакви съмнения връща за новообсъждане приетото решение. Това е така, тъй като той е вносител на докладната записка и като лице, заемащо висша публична длъжност, следва добре да познава Закона за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество. На следващо място, съгласно чл.28 ал.3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет на Добрич, председателят на ОС разпределя постъпилите предложения и докладни записки до постоянните комисии съобразно тяхната компетентност. Обръщаме внимание, че преди внасянето на докладната записка тази докладна записка не е била разпределена за разглеждане от ПК „Предотвратяване и установяване конфликт на интереси”. Вероятно защото тя не е била в нейната компетентност. Тоест, това е жалък опит на кмета да се оправдае с неразглеждането на докладната записка от въпросната комисия.

И последно, но не по важност, в заповедта кметът твърди, че узнал за евентуалния конфликт на интереси от възникналите дебати в Общинския съвет. Още на заседанието от 19.09.2023г. повдигнахме въпроса, защо кметът отсъства от заседанието. Получихме отговор, че не бил длъжен да присъства. С оглед на това, намираме, че е недобросъвестно от негова страна да не присъства на заседанието на Общинския съвет по време на дебатите и после да връща приетите решения, тъй като не го удовлетворяват по някаква причина. С това си действие той само потвърждава твърдението, че приетото решение №54-39/19.09.2023г. е незаконосъобразно и неправилно, тъй като съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация той може да върне за ново обсъждане незаконосъобразните или нецелесъобразните решения на Общинския съвет.

С оглед на това сме категорични, че няма да участваме в превръщането на Общинския съвет на Добрич в орган, който способства за облагодетелстването на роднините на кмета. Няма да вземем участие в работата на извънредната сесия.“ НДТ