Общински съвет Добрич прие управленската програма на кмета на община Добрич

0
176

Общински съвет Добрич прие управленската програма на кмета на община Добрич за мандат 2023- 2027 г. по време на проведеното днес редовно заседание. В залата гласуваха 37 общински съветници. „За“ гласуваха 20, а „въздържал се“ гласуваха 17 съветници.

В програмата на кмета са заложени три основни приоритета. Първият е ускоряване на икономическото развитие, чрез използване на местния потенциал и привличане на инвестиции. Предвижда се изграждане на индустриален парк със съпътстваща инфраструктура за привличане на индустрии с потенциал за растеж, изграждане на довеждаща до терените на индустриалните зони общинска инфраструктура – улично осветление, паркоместа, спирки на обществения транспорт, места за отдих и други, организиране на събития, фестивали и мероприятия с принос в развитието на туризма, реставрация, консервация и ремонт на исторически и архитектурни паметници, музеи и галерии, реставрация и консервация на археологически разкопки и създаване на довеждаща инфраструктура.

Вторият приоритет в програмата на кмета е съхранение и развитие на човешкия капитал чрез образование, осигуряване на равни възможности и социално включване, непрекъснато подобряване на качеството на живот и градската среда. Заложени са мерки като продължаване на усъвършенстването на образователната инфраструктура за предучилищно и училищно образование, включително обзавеждане и оборудване, подпомагане развитието на дуалната система на обучение, подпомагане на достъпа до програми за активиране, ориентиране, обучение и заетост, подпомагане активното включване на организациите на бизнеса в определянето на изискванията към специфични умения и познания, създаване на условия за равноправен достъп до учене през целия живот, реинтеграция на преждевременно напуснали образователната система, подобряване на знанията и уменията на педагогическите специалисти, образователни медиатори и др. за работа с деца и ученици, създаване на възможности и подпомагане на заетостта на уязвимите групи, изграждане на нови и развитие на съществуващите социални и интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се потребители и други.

Последният приоритет в управленската програма е осигуряване на устойчиво, енергийно ефективно и опазващо природата развитие на общината. Мерките, които са заложени по този приоритет са реконструкция и благоустрояване на улици и прилежащи пространства, изграждане на обществени зони за отдих и зелени площи, включително физически елементи на градската среда, благоустрояване на вътрешно квартални пространства, реконструкция на паркова среда и обновяване на публични градски пространства със значими обществени функции, обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на обществени сгради, осъвременяване на Програма за общински жилищен фонд, мерки за продължаване на процеса на подобряване енергийната ефективност на уличната мрежа, изготвяне на анализ на състоянието на зелената система на града, паспортизация на зелената система на Добрич и разработване на зелен кадастър /регистър на озеленените площи, усъвършенстване на интегрирана система на градския транспорт на град Добрич и други.

В приложението към докладната записка са описани и конкретни дейности, които ще бъдат изпълнени по приеритетите за четирите години управление.

БТА