Ива и Георги, които пред Дания избират тунджанското село Ханово и създават ферма за регенеративно земеделие

0
66



Съвсем скоро започва организираната от Община Тунджа и местни фермери инициатива “На гости на Тунджа”. Ферми в селата в Ямболско отварят вратите си за посетители на всякаква възраст, но най-вече за децата. В едночасови турове те ще могат да се докоснат до природата, земята и земеделието по занимателен и образователен начин. 

Ива и Георги са сред участниците в “На гости на Тунджа”. Двамата се завръщат в родината от Дания в началото на миналата година. Тя е на 30, а той е на 33 години. В тунджанското село Ханово осъществяват една своя мечта – да създадат зеленчуковата ферма за регенеративно земеделие и екологично чиста храна “NorDig farm”.

Иначе в Дания той е професионален шеф-готвач в ресторанти със звезди “Мишлен”, а нейната професия е ландшафтен архитект. Резкият завой направили първо от любопитство, второ – с голям ентусиазъм и трето, но не на последно място: “С идеята да направим някаква промяна, да мислим извън кутията”, обяснява Георги.

Градината им е три декара. Отглеждат сезонни зеленчуци по технология, щадяща почвата – без оран, копане, обработки, фрезоване. За пестициди и химични торове и дума пък не може да става. “Разчитаме да отглеждаме здрава почва и оттам нататък растенията да имат добър имунитет”, казва Ива. “Много хора, когато ни питат, какво гледате, аз казвам, че се грижим добре за микроорганизмите в почвата”, допълва Георги с усмивка.

“Навсякъде около нас е поляна със смесени треви, която в началото просто окосихме. Сложихме кашон навсякъде, който се разгражда, а съответно тревите под него също се разграждат и стават на храна за микроорганизмите. Отгоре сме насипали 15 см компост и слама за пътеките”, показва Ива.

“Когато се фрезова почвата, става точно обратното – всички полезни микроорганизми са изкарани на атмосферни условия, на които не биха могли да издържат. Микроорганизмите, които живеят в дълбочина са анаеробни, а когато ги изкараме на повърхността, те се оксидират и реално умират”, обяснява Георги.

“Сеем само нехибридни, стари сортове, които да ни напомнят на вкуса от детството на село. Дълго търсихме и правихме подбор на семена за домати, пипер, краставици”, разказва Ива. Местният климат позволява да произвеждат и т. нар. супер храни – кейл, манголд. Гордостта на Георги е, че вече сам прави компоста, който в началото купували. За целта събира растителния отпадък от цялото село. “Хората го наричат отпадък, а това е истинско злато”, обяснява той.

Натуралното и органично земеделие започва все повече да се развива у нас, смятат те. “Моето лично мнение е, че до четири-пет години това ще стане преобладаващата част земеделие”, казва той. “Когато виждаш резултатите, виждаш и смисъла. От една страна за природата и за нас, хората, от друга – добивът, вкусовите и хранителни качества са по-добри спрямо това да се обработва земята по конвенционален начин”, добавя тя.

Очакват вече и първите си посетители в инициативата “На гости на Тунджа”. Вратите на фермата им са най-широко отворени за най-малките. За тях са подготвили и опитно поле, в което децата да засаждат семенца с помощта им. Подготвили са им също много изненади, игри и забавления, обещават Ива и Георги.

“Смятам, че основополагащо във възпитанието е отношението към природата. Ако него го има – по съвсем различен начин се развива съзнанието на едно дете. От едната страна е грижата за природата, от друга – поминъкът. Много от децата днес, за съжаление, нямат досег със село, нямат представа откъде идва даден зеленчук – от дърво ли, от растение ли”, допълва Ива.

Според младите фермери инициатива “На гости на Тунджа” е изключително ценна и за да се популяризира повече този тип земеделие. “Цялата идея и мисия, която имаме, не е толкова да произвеждаме и продаваме продукция. Искаме да разказваме какво е регенеративно земеделие, всички да имаме достъп до чиста и качествена храна”, посочват Ива и Георги.



Източник БТА