Земеделци от област Добрич блокираха движението по главния път за Силистра в село Карапелит

0
257

Земеделци от област Добрич се включиха в националния протест, който се провежда на над 80 места в цялата страна. В област Добрич протестиращите са разположени на три локации – селата Карапелит, Кардам и Дуранкулак. В село Карапелит над тридесет тежки машини блокираха движението към Силистра и Тервел.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите (ДСЗ) Радостина Жекова коментира за медиите, че е важно политическите партии и формации да проявят ангажираност и да са наясно, че законодателните промени, по които премиерът Денков заяви, че са готови да работят, да бъдат приети от Народното събрание, защото без тях това няма как да стане. “Финансовият ресурс, който беше коментиран на последната среща в Министерския съвет трябва да бъде увеличен, защото е изключително малък. И изключително внимателно трябва да бъде дефинирано къде ще отиде този финансов ресурс, защото в момента изказването “ние сме готови да дадем на хората, които ще бъдат на загуба чисто счетоводно”, няма как да стане, каза още Жекова. Тя посочи още, че през изминалата година производителите са продавали реколта от 2022 г., което означава, че в данъчните декларации няма да се види фирмената задлъжнялост, която е около 40 процента.

“И ако в края на 2023 г. съм на печалба 10 лева на декар това означава ли, че съм спечелила, защото разходът ми за следващата стопанска година е плюс 20 процента на база на цените, които бяха завишени – на торове, препарати, както и увеличената от 1 януари минимална работна заплата. Два милиарда лева са субсидиите, които получава сектор “зърнопроизводство”, т.е. той работи единствено и само за субсидиите си и те ще бъдат реинвестирани в производството за 2024 г., така че никой не трябва да има илюзии. Загубата на сектор “зърнопроизводство” е 2,5 милиарда лева, но тази цифра не знам защо бе спестена вчера“, каза още Жекова.

Председателят на ДСЗ каза още, че Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българска аграрна камара нямат искане за оставка на министър Кирил Вътев. Тя подчерта, че имат финансови искания и те са насочени към Министерството на финансите. “Държим политическите партии да влязат в работен режим и да подкрепят законите, които ние искаме, защото това е политическа отговорност. Финансовото министерство да даде бюджет, който наистина е актуален на база прогнозите и разчетите, които излязоха от МЗХГ, защото според техните справки сектор “зърнопроизводство” е на загуба от 27 процента за стопанската 2023 година.”

Протестите продължават и утре, като ще бъдат в интервала от 10:00 до 13:00 часа на същите локации.

 

БТА