Близо 41 милиона лева начален бюджет гласува ОбС – Балчик тази седмица

0
181

Няколко предложения за допълнение на проектобюджета са внесени на вниманието на общинските съветници в Балчик, които ще гласуват най-важния документ за годината на сесия на 8 февруари.

Сдружението „Малките големи“, което стопанисва в Балчик първия котешки приют в страната, ще бъде подпомогнато по искането за финансиране с близо 12 хиляди лева, нужно за изхранването и ежедневните хигиенни нужди на спасените животни. Освен за котки, от организацията поемат грижа и за изхвърлени кучета и продължават да търсят спешно осиновители и дарители.

“Тръгнахме като коткодом, но по разбираеми причини дворът ни бързо се запълни и с нуждаещи се кученца, изоставени по улиците на Балчик. Благодарение на тази нова за Балчик дейност свой истински дом намериха повече от 100 изоставени котки и кученца. Успяхме много други котки и кучета да кастрираме и излекуваме” – отчитат изминалата година от организацията, която заявява, че ще продължат ежедневната си борба по улиците на Балчик да има по-малко бездомни и болни животни, а градът да има по-чист и хуманен образ.

Волейболният клуб „Вихър“ в село Сенокос ще бъде субсидиран с 3000 лева през 2024 година, става ясно от подробностите по проекта за бюджет, а шахматният клуб в Балчик – с 10 000 лв.

В програмата за събитията в общината се връща Фестивалът на цацата в Кранево по предложение на организатора – сдружение „Зелени посоки“, чиято молба за субсидия е 50 000 лева.

Традиционният фестивал в Балчик – международният форум на английския език „Светът в детските длани“ ще бъде подпомогнат с 10 000 лева, а националният пленер „Художници, Балчик, любов — среща на европейски морета’ – с почти 7000 лв. От поисканите 10 хиляди, интернационалното събитие, посветено на зумбата всеки септември в Балчик, ще получи 5000 лева. Ще се финансират още два фестивала, присъщи на Балчик – най-дългогодишният „Процес – пространство“ (7500 лв.) и международният фестивал на изкуствата „Трикси“ през 2024 г.