ПРОТЕСТ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

0
525

В 15 български града днес зърнопроизводителите излязоха на протест, недоволни от безконтролния внос на украински зърнени и маслодайни култури. Българските зърнопроизводители са изправени през реална заплаха от масови фалити в сектора, невъзможност да изплащат рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов.

Организаториизаторите на протеста са НАЗ и Националния съюз на земеделските кооперациив България /НСЗКБ/.

В протеста в Добрич се включиха над 120 земеделски машини, които потеглиха от района на бившите Вторични суровини и преминаха през булевардите “Добруджа”, “Добричка епопея”, “Трети март”, “25 септември” и “Русия”.

Недоволството на фермерите е породено от неизпълнението на меморандума между НАЗ и правителството, поетите ангажименти не са изпълнени в срок и никой не поема отговорност за това. Сектор земеделие осигурява поминък на над 300 000 българи, а рентата, която се изплаща на собствениците на земя възлиза на около 700 милиона лева, припомнят от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Недоволството на зърнопроизводителите е провокирано от липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна.

НАЗ и НСЗКБ призовават държавните институции да предпазят родното зърнопроизводство от интензивния украински внос, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в ЕС продукти за растителна защита. НАЗ и НСЗКБ настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през Република България и да достигат до държавите-членки на ЕС, които са нетни зърнени вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза. НАЗ и НСЗКБ изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС.

Протестиращите изготвиха декларация, която в късния следобед трябваше да връчат на земеделския министър.

Към момента украинският внос се използва за преработка и потребление в страната ни, въпреки наличието на достатъчно родно производство, отговарящо на високите европейски изисквания за качество. Неконтролираният внос на украински зърнени и маслодайни култури е заплаха за здравето на българските потребители. Реализирането им в българските преработвателни предприятия не води до поевтиняване, а до влошаване на качеството, се посочва в декларацията. Вносът блокира родния пазар, търговията е стопирана и българските производители не намират възможност за реализация на продукцията си.

Според зърнопроизводители, през последната година цените на торове, препарати и семена се вдигнаха драстично. За някои неща над 30%, а за торовете – над 300%. В същото време от българските земеделци се изисква да спазват европейските изисквания, да се работи с по-скъпи препарати, но по-нетоксични, пазещи растенията и здравето на хората. В същото време в страната се прави неконтролиран внос. Няма друга държава в света, която да не контролира фитосанитарния си внос. Тук всичко влиза без контрол, преработва се и излиза от българско име. Никой не може да каже от кои райони идва продукцията. В тази страна има замърсени райони от преди, а стоката, която се внася у нас е с лошо качество, категорични са зърнопроизводителите. Те алармираха, че пшеницата е негодна за използване, от Украйна се внася старо производство, което се вкарва в складовете, смесва се с нашата стока и се представя като българска. Ситуацията е резултат от сделките на някои търговци и политиката, която не защитава производителите си.

Фермерски протестни шествия се проведоха в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол, както и в 12 европейски държави. НДТ