За онкогенни вируси, имунизации и профилактика ще говорят лекари в „Училище за ваксини“

0
64



Имунолози, вирусолози и епидемиолози ще обсъждат темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика по време на „Училище за ваксини“. Това съобщиха от фондация „Астра Форум”, организатор на събитието.

Дискусията ще бъде излъчвана и онлайн. Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Европейска имунизационна седмица, както и по повод 50-годишния юбилей на Разширената програма за имунизации на Световната здравна организация (СЗО).

„Училището“ е организирано със съдействието на офиса на СЗО в България и в партньорство с онлайн платформата „Портал на пациента“. Преглед на ваксинопрофилактиката в исторически план ще направи еподемиологът проф. Мира Кожухарова, а имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов ще говори за значението и ползите на ваксините за човечеството.

На човешките онкогенни вируси е посветена лекцията на вирусолога проф. Радка Аргирова. За ролята на Националния център по заразни и паразитни болести в историята и в съвремието ще разкаже директорът на Центъра проф. Ива Христова. Д-р Кремена Пармакова от Министерство на здравеопазването (МЗ) ще представи информационната кампания на МЗ за ползите от ваксините.

През 2023 г. Седмицата беше насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19.

Поставянето на ваксините, включени в имунизационния календар на България, е задължително.

Инициативата за Европейска имунизационна седмица е на СЗО и започва през 2005 г.

/ВД/



Източник БТА