Забранени партньорства няма, но едно партньорство не трябва да предизвиква разделение в обществото, каза Томислав Дончев

0
67



Забранени партньорства няма, но едно партньорство не трябва да предизвиква разделение в обществото. Боя се, че има опасност една такава двустранна коалиция да предизвика процеси на разделение в обществото, а българското общество и без това е разделено. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“ по бТВ в отговор на въпрос защо ГЕРБ няма да управлява само с ДПС.

Попитан дали могат отново да управляват с ПП и ДБ, Дончев отговори, че с всичко, което се случва, това става все по-трудно, но преди всичко зависи от резултата от изборите. Резултатите от изборите – волята на хората, дават една задача на политиците, която в последните няколко години те систематично не могат да решат, отбеляза той.

Не ми се иска нищо да изключвам, иска ми се България да има стабилно управление, коментира Томислав Дончев. Темите регулатори и реформа в съдебната система, не може да изчерпват дневния ред на публичните политики,  има куп други важни неща, които трябва да се случат в страната, отбеляза Дончев и посочи като примери темите за образование, индустриално и икономическо развитие, модернизация на армията. Трябва да се води разговор по целия спектър, смята той. 

Дончев коментира и предложения проект за състав на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев. „Имам много възможни коментари по повод кабинета „Главчев“, но съм най-възмутен от това, че има ярки политически фигури от кабинета „Денков“ – четирима министри. Шегувам се, самата тема с ярките политически фигури е глупост, те политическите фигури трябва да са ярки и да ги познават хората”, каза той.

Томислав Дончев определи състава като опит да се направи професионален кабинет и посочи, че много от хората  от администрацията. Като изключим четиримата, които споменах, не мисля, че имат някаква политическа биография, каза той, като отбеляза, че е трудно е да се намери добър управленец, ако няма политическа биография. Част от хората ги познавам и са с качества и мисля, че ще се справят, каза още той.

На друг въпрос Дончев коментира, че според него самата амбиция да бъде махнат вътрешният министър Калин Стоянов от поста е подозрителна. Той добави, че от ГЕРБ имат основание да смятат, че това е опит за овладяване на цялата система на сигурност. „Като се има предвид и склонността към политическо насилие на „Продължаваме промяната” (ПП), това е повече от притеснително. Партиите се разполагат на ниво министър, заместник-министър, на ниво политически кабинети, съветници. Администрациите, особено Министерството на вътрешните работи, не трябва да са обект на партийно кадруване“, каза още той.

По-рано днес кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проект на структура и състав на служебен кабинет, а президентът Румен Радев съобщи, че ще насрочи избори „две в едно“ на 9 юни – предсрочни парламентарни избори и избори за Европейски парламент.



Източник БТА