Ето защо Алберт Айнщайн стана най-големият фен на слънчевите затъмнения

0
76


Списание “Космос”, младежкият научен фестивал “Ало, Космос” и Ratio канят всички фенове на слънчевото затъмнение на 8 април в София Тех Парк, където астрофизикът Камен Козарев и археологът проф. Диана Гергова ще разкажат за космическия танц на Слънцето и Луната и за дълбоките астрономически знания на траките, обясняващи култовете им към тези небесни светила.

Новият брой на списание “Космос”, който излиза в петък, също е посветен на слънчевото затъмнение. Едно рядко и зрелищно събитие, свързвано в миналото със зловещи проклятия и катастрофи. Но именно те предопределят и трънливият път на учени като Архимед да създадат първия компютър в човешката цивилизация Антикитера, за да разбият заблудите и да докажат, че затъмнението е красива закономерност. Между другото, един от най-великите фенове на този феномен е не кой да е, а физикът Алберт Айнщайн, чиято Теория на относителността е доказана по един безспорен начин, благодарение на рядката аномалия, когато Луната закрива Слънцето.

Самото събитие “Ало, Слънце” е насрочено за 19 часа, когато организаторите обещават една вълнуваща вечер на космическо вълшебство и научни открития, кулминираща в живото предаване на рядкото явление, което ще се наблюдава над северната част на Атлантическия океан, Северна Америка и централната част на Тихия океан.

Програмата включва интригуващи презентации от експерти, които ще разяснят сложната физика, антропология и астрофизика зад завладяващия феномен на затъмнението.

Сред лекторите е доц. Камен Козарев – астрофизик и доктор на науките от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН, който ще запознае публиката с физиката на Слънцето и слънчевата активност.

Проф. Диана Гергова е сред най-известните български археолози в областта на тракийската култура, която ще разкаже за различните антични легенди, за Слънцето като символ и древния поглед на траките.

Организаторите загатват, че публиката ще може да се наслади и на “полет” в Космоса, за да разгледа отблизо Слънчевата система и влиянието на Слънцето върху културата и развитието на обществото през годините.

Фестивалът “Ало, Космос” вече няколко поредни години е истински празник на любопитството, имащ за цел да вдъхнови и ангажира малки и големи с чудесата на науката, технологиите, инженерството, изкуствата и математиката (STEAM).

На свой ред Ratio се ангажира с насърчаването на научната грамотност и развитието на култура на любопитство и изследване. Чрез иновативни програми и привлекателни събития, Ratio се стреми да покаже красотата, мистерията и вдъхновението, които науката създава в света около нас като говори за научни теми на прост език.





Източник 24часа