• Ако един от партньорите страда, това е сериозен сигнал за семейна и индивидуална терапия

Сексът е вечна тема и винаги желан и от мъжете, и от жените, уверява клиничният психолог Естер Вавилонская, к.м.н. В интервю за “Газета.Ру” тя разказва как може да се повлияе на сексуалното желание.

– Г-жо Вавилонская, от какво поначало зависи либидото при жените?

– Женското либидо е много фино устроена система. Безусловно, сексуалното желание е свързано с хормоналния фон, с работата на вътрешните органи, с менструалния цикъл, а също и с приема на определени препарати. Така например, бета-блокерите, антихистамините, а също и някои видове орални контрацептиви понижават половото влечение.

Но важна роля играе и психологическият компонент на женската сексуалност. Често се случва при абсолютно здрава жена хормоните да са в баланс, но тя практически да не изпитва сексуално желание. В този случай е необходима работа с опитен психолог, сексолог, за да се разбере какво се случва с пациентката.

Защо тя съзнателно или несъзнателно блокира своята жизнена енергия. Защото каквото и да си говорим, либидото е неразривно свързано с желанието на човек да живее пълноценно.

– Как се променя либидото с годините?

– С възрастта по естествен начин настъпва известен спад, тъй като например по време на менопаузата, се понижава нивото на „женския“ хормон – естрогенът. Съответно, се понижава общата енергичност и стимулите за живот. Всички тъкани, в  т.ч. и лигавицата на влагалището, стават по-сухи. Могат да възникнат болкови усещания по време на полов акт.

Това обаче е условно казано. Ако жената е физически активна, ако се движи много и спортува, ако у нея се е запазил интересът към живота като цяло, то възрастта не е пречка за либидото. И обратното, дори при съвсем млада девойка, която постоянно живее в стрес и гасне емоционално, сексуалното желание може да изчезне.

– Съществуват ли средни показатели за това колко често жената трябва да прави секс?

– В съвременната наука съществува понятието либидо-оргастичен индекс, което е коефициент на нивото на сексуалното желание за конкретния човек. И може да се определи с конкретни тестове. В същото време аз смятам, че в това отношение не може да съществува каквато и да е норма. Нивото на либидото е неразривно свързано с психотипа на жената, с нейния начин на живот, с вътрешния й ритъм.

В днешно време много жени съвсем съзнателно се отказват от секс, докато не изградят същински, дълбоки, сериозни отношения с един партньор. В този случай неизразходваната сексуална енергия се насочва в самореализация, например творчество. В същото време, ако отказът от секс не е обмислено решение, ако либидото просто е изчезнало, това не е нормално. И за съжаление, е един от признаците на депресията.

– С какво е опасна липсата на секс при жената?

– Въпреки разпространения мит, липсата на секс не влияе на репродуктивното здраве на жената и на нейната външна привлекателност. Хормоните се изработват благодарение на хипоталамуса, хипофизата, яйчниците и щитовидната жлеза. Сексът по никакъв начин не се намесва в тези процеси. Понякога, без редовен полов живот, у жената може да се наруши тонусът на влагалището, да се намали изработката на естествена смазка.

. Но този проблем може да се реши с т.нар. упражнения на Кегел, както и със специални вагинални тренажори. Но липсата на секс влияе на психическото състояние. Жената може да развие фрустрация и депресия, както и проблеми с компулсивното преяждане: опитвайки се да компенсира недостига на серотонин, жената се обръща към най-достъпния начин – яденето.

– Какви още физически и психологически фактори влияят на либидото?

– Както вече казах, либидото се променя в зависимост от цикъла: намалява преди менструация и се повишава по време на овулация. Кърменето също по естествен начин понижава сексуалното желание: изработва се хормонът  пролактин, който по принцип е антагонист на половите хормони. Нормално е жената да не желае секс след раждането. Важно е да се намира в хармония със своите биологични ритми

Другите физически фактори, които понижават либидото, това е обострянето на хроничните заболявания, постоянният стрес, гинекологичните болести, недостигът на определени микроелементи. Важно е жената да гледа на себе си като на цялостна система и не просто да си купи мултивитамини в аптеката, а да се обърне към добри специалисти и да се подложи на профилактичен преглед. Психологическите фактори дори са по-важни. Например, при пуританското възпитание или отглеждането в конфликтно, проблемно семейство, са заложени програми от рода на следното: „сексът“ и „омъжването“ са синоними.

Негативно се отразява и липсата психосексуална подготвеност и травматични опити в анамнезата. Ето и пример за това: отивайки на женска консултация, много жени се притесняват да отговорят на въпроса за началото на менструацията си, но не и за началото на половия си живот. Глобално, по принцип зад понижаването на либидото почти винаги стоят страхът и забраните. Именно затова е толкова важно да се преработят тези емоции с психолог.

– А има ли начин да се повиши либидото? И въобще, какво би могло да се предприеме ако, да кажем, жената има съпруг, но все едно липсва в това отношение?

– По принцип, сексуалните отношения са важна част от здравите отношения в двойката. Затова е необходимо жените да не се затварят в себе си, да разговарят, да хармонизират тази сфера от брака си. Пак ще се повторя – определени норми няма, но ако един от партньорите страда, това е сериозен сигнал, червена лампичка, за семейна и индивидуална психотерапия. Полезно е да си определят един ден от седмицата за среща един с друг, на която да си говорят искрено, без упреци, с доброта и уважение. Уважението е повече дори от любовта. Само така можете да се доближите един до друг.

Жената не бива и не е нужно изкуствено да повишава либидото си, но може да отстрани факторите, които го блокират. И най-важното – да бъде внимателна към самата себе си. Не е нужно да показва желание, за да зарадва някого. Особено пък да се опитва да имитира оргазъм. Сексът с имитация на оргазъм е огромен стрес за психиката.

Аз съветвам жената да си води дневник за цикъла и либидото си, да си записва в зависимост от какво се променя то. Да опитва да прави живота си по-красив, да си устройва срещи със самата себе си. Човекът е цялостна система и ако „се счупи“ един детайл от нея, ще възникнат проблеми в целия механизъм. Ако жената се чувства желана, нейното либидо по естествен начин ще се върне в нормата. А това зависи не толкова от партньора й, колкото от работата вътре в самата нея, в т.ч. и с помощта на психолог.

Оргазмът по време на сън – признак за скованост при интимна близост
Оргазъм по време на сън е един от вариантите на т.нар. психоемоционален оргазъм, пояснява сексологът д-р Андрей Булах като допълва, че той се случа и при мъжете, и при жените. 
„При жените оргазмът по време на сън често е предшестван от период на по-висока сексуална активност, която рязко е била прекратена. Най-често оргазъм по време на сън изпитват жените в периоди, когато кръвта нахлува по-силно в таза: преди и по време на менструация, в период на овулация, на фона на бременност, както и по време на пременопауза“, обяснява специалистът. 
По принцип и при мъжете, и при жените по-възбудимите хора по-често изпитват оргазъм. Особено що се отнася до емоционалните хора, които потискат своите емоции. За тях оргазмът по време на сън е вариант на разтоварване. Това зависи от някои особености на организма, от половата конституция, от наличието и качеството на половия живот на човека: колкото по-удовлетворен е той в интимните си отношения с партньора, толкова по-рядко възникват условия за оргазъм по време на сън. 
Достатъчно често оргазъм по време на сън изпитват жени, които не могат пълноценно да се разкрепостят по време на интимна близост и при които възникват проблеми с пълноценно сексуално и емоционално разтоварване. Оргазмът по време на сън не е признак на сексуално нарушение или сексуална дисфункция, уверява специалистът.
  1. Какво искат жените, за да са щастливи и по-добри в секса
  2. Разкриха какво мразят мъжете по време на секс /18+/
  3. ТЯ И ТОЙ „Спрете да копирате порното”: Жени разкриха непростимите грешки на мъжете в…
  4. Няколко признака, че жената не е правила секс скоро
  1. Футболна съпруга е полудяла за секс /снимки 18+/
  2. Колко секс трябва да правите на 20, 30, 40 и 50+ години?
  3. Девойка се опита да превърне секса в хоби и ето какво сподели след 9…
  4. Нимфоманката: Полова разюзданост или сериозна патология
  5. Кои жени са най-ненаситни?…
  6. Палава баба преспа с 200 младежи и откри ключа към вечната младост!
  7. Хороскоп Кама Сутра: какви пози отговарят на знаците на зодиака