• На Изток патладжанът се нарича “зеленчук на дълголетието”. Смята се, че ястията от този плод имат специални свойства. За да го приготвите вкусно, трябва да знаете няколко тайни.

Патладжанът е едно от най-популярните растения, които градинарите засаждат на сайта си. Казват, че отглеждането на този зеленчук помага да се тества умението на летен жител, тъй като растението е много капризно, страхува се от ветрове и течение и се нуждае от много слънце. При добри условия първите плодове на патладжана дават през юни.

След прибиране на реколтата някои градинари се озадачават какво да готвят от зеленчука, тъй като в руската кухня има доста ястия от този продукт. Това се дължи на факта, че в Русия със “сините”, както се наричат ​​плодовете в южните райони на страната, те се срещнаха доста късно – едва през 17-18 век.

Разнообразие от ястия, които можете да приготвите от патладжан, можете да намерите в ориенталската кухня. Култивирането на растението започва преди повече от хиляда и половина години в Индия, където е наречено “зеленчук на дълголетието” заради уникалните си лечебни свойства. По-късно културата се разпространява в Китай и Африка.

В Средното царство се пазят много рецепти за готвене на патладжани. Този продукт е много популярен там. Ястията се отличават с ярки вкусови комбинации, които определено ще зарадват и най-разглезения гурме.

Какви съставки са необходими за готвене на патладжан по китайски

Според рецептата на главния готвач трябва да вземете следните съставки:

  • патладжан – 1 бр;
  • царевично нишесте – 40-50 g;
  • домат – 1 бр.;
  • черен пипер – 1 бр.;
  • кориандър – на вкус;
  • сладко-кисел чили сос – 40 г;
  • соев сос – 1 ч.л.;
  • чесън – 1 скилидка.

Как да изберем патладжан

Каквато и да е рецептата, вкусът на ястието зависи от правилните съставки. За да сте сигурни, че храната е вкусна, трябва да знаете как да изберете правилния патладжан. Важно е да запомните няколко правила:

  1. Не избирайте презрели зеленчуци. Колкото по-дълго стоят на клона, толкова повече горчивина ще има ястието. Дори след термична обработка и използване на сосове и дресинги, неприятният вкус ще остане.
  2. Патладжанът трябва да е твърд. Кората не трябва да се стиска силно при натискане с пръст.
  3. По повърхността на зеленчука не трябва да има пукнатини, драскотини или петна. Тези признаци показват, че той е презрял.
  4. Блясъкът на повърхността на плода трябва да е умерен. „Сияещият“ патладжан е ясно доказателство, че продавачите са използвали химикали след прибирането на реколтата.
  5. Важно е зеленчукът да има зелена дръжка (опашка с листа, която прикрепя плода към растението). Сух връх или липса на такъв показва, че продуктът е съхраняван дълго време.

Определянето на свежестта на патладжана на пръв поглед понякога е проблематично, тъй като има доста тъмна кожа и практически не мирише. След закупуване трябва внимателно да го разгледате в контекста. Петна по месото и неприятна миризма може да показват, че продуктът вече е започнал да се разваля и не трябва да се яде.

Познавайки тези правила, можете да изберете правилния зеленчук за готвене по рецепта от главния готвач и да зарадвате себе си и близките си с нова позиция в домашното меню.

Как да приготвим патладжан по китайски по рецепта на готвача

Технологията на готвене на ястието може да бъде разделена на два етапа: първият е подготовката на соса, а вторият е директното пържене на самите патладжани.

Приготвянето на дресинга е доста лесно. За целта са ви необходими:

  1. Вземете готов сладко-кисел сос.
  2. Към него добавете соев сос и пресован млад чесън. Фенове на пикантна храна, според рецептата, могат да допълнят соса с няколко капки сос Sriracha.
  3. Нарежете домата и чушката и запържете зеленчуците в тиган за няколко минути.
  4. Свържете всички компоненти.

Първият етап е завършен. Сосът е готов!

Готвенето на патладжан също не е трудно. Основното нещо е да запомните триковете, които готвачът специално отбеляза. За да повторите рецептата, трябва:

  1. Обелете патладжаните.
  2. Разрежете зеленчука на две и разделете всяка част на още три.
  3. Нарежете патладжана на едри кубчета и го сложете в купа.
  4. Поръсете нарязаните зеленчуци със сол, добавете вода и разбъркайте. Според рецептата трябва да оставите зеленчука да кисне пет минути.
  5. Покрийте нарязания патладжан с царевично нишесте, разбъркайте добре, сложете парчетата върху дъска и оставете да починат пет минути. Солта и водата, които бяха добавени в предишната стъпка, са необходими, за да може нишестето да се намокри и да залепне добре за парчетата. Добавянето му ще направи ястието хрупкаво.
  6. Налейте обилно олио в тиган, загрейте и потопете парчетата патладжан.
  7. Запържете зеленчука, както се казва в рецептата, докато се образува златиста коричка от всички страни.
  8. Поставете готовите парчета върху хартиена кърпа, за да се отървете от излишната мазнина.

Пържените и много хрупкави парченца патладжан са готови. Преди да сервирате, трябва да намажете чинията със сос, така че парчетата да не се разпръснат, да поставите патладжана на пързалка и да го залеете със сладко-киселия сос. Можете да украсите ястието с нарязан кориандър.

Ястието е готово! Време е да съберете любимите си хора и да ги зарадвате с вкусни и много хрупкави патладжани по китайски.

КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ