Евродепутатът Ангел Джамбазки идва за факелно ществие в Добрич

0
142

Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки ще се включи в традиционното факелното шествие на патриотичната организация в Добрич, с което местните войводи вече четвърт век отбелязват годишнината от една от най-черните дати в новата българска история – подписването на Ньойския диктат през 1919 г. В шествието ще участва и другият съпредседател на ВМРО – Александър Сиди.

Факелното шествие ще се проведе за 25-та поредна година днес, 24 ноември от 18 часа, сборният пункт е градинката пред  храм „Свети Георги”. Вече четвърт век стотици добруджанци припомнят с участието си във факелното шествие, че не са забравили и не са простили несправедливостта, извършена спрямо Отечеството ни през 1919 г. в парижкото предградие Ньой. Тогава страните-победителки в Първата световна война откъсват от пределите на Родината изконни български земи с преобладаващо българско население.  Съседите заграбват Добруджа – люлката на българската държава на Балканите, Западните покрайнини, Поморавието, Вардарска и Егейска Македония, Беломорието, Одринска Тракия. Участниците ще поставят цветя пред паметните плочи на Пейо Яворов и полк. Борис Дрангов. Шествието ще премине по центъра на Добрич и ще приключи пред паметника на ген. Иван Колев, където ще бъде поднесен венец. По този начин родолюбците ще почетат паметта и на над 1000 български войници и офицери, загинали в епичните боеве край Добрич между 5 и 7 септември 1916 г., останали в историята като Добричка епопея.

Тази година се навършват и 130 години от основаването на ВМРО като революционна организация на останалите под робство българи в Македония и Одринско след Берлинския конгрес, който разпокъсва българския народ. Повече от век родолюбивата организация брани българщината навсякъде, където е в опасност.  Затова тази година факелното шествие е под наслов „130 години ВМРО! Борбата продължава!”.

От патриотичната организация приканват всички истински родолюбци да се включат във факелното шествие. Нека за пореден път докажем, че помним Ньой, призовават войводите.