ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА ВМРО – 1 ЧАСТ

КАКВА Е ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА ВМРО, ЗА КОЯТО СЕ ОБЕДИНИХА ДЕЛЕГАТИТЕ НА ИЗВЪНРЕДНИЯ КОНГРЕС НА ВОЙВОДИТЕ? – ПЪРВИ ДУМИ СЛЕД ИЗБОРА НА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВМРО.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ОТНОВО ОГЛАВИ ВМРО

Красимир Каракачанов се връща начело на ВМРО. Той беше избран за председател на организацията с 279 гласа “за” от делегатите на IX извънреден конгрес. Съперникът му за поста – евродепутатът Ангел Джамбазки получи 157 гласа. Джамбазки отказа предложението да е заместник-председател на партията и остава само член на Националния изпълнителен комитет.

Заместници на Каракачанов са бившите депутати доц. Милен Михов и Красимир Богданов и единственият общински съветник на ВМРО в София – Карлос Контрера. Делегатите отхвърлиха предложението за ограничение до два мандата на лидерския пост.

През последните две години ВМРО се ръководеше от трима съпредседатели – Джамбазки, Александър Сиди и Искрен Веселинов. Според Каракачанов обаче този модел не е сработил:

“Формулата не сработи, защото новото ръкодовство, на практика, не работи. И то в един тежък период – след загуба на избори, след неучастие в следващите. Много хора тръгнаха, като структури, да се спасяват поединично. Само с работа, с креативност, с бърза реакция, особено като си загубил избори, хората могат да те забележат”.

Каракачанов обеща до две седмици да предложи нова организационна структура и заговори за окрупняване на политическия проект около ВМРО с неправителствени организации и знакови публични личности:

“Ние трябва да се опитаме, като обща платформа, да обединим около нас няколко организации, да обединим личности, които в последните години сме забелязвали, че имат същото мнение и мислене като нас”.

Джамбазки настояваше за заемане на ясна политическа линия вдясно върху социална база от предприемачи с 4 водещи теми – демография, ромска престъпност, миграция и доходи, данъчна политика:

“В последните 2 години имаше ревност, прав е Красимир. Имаше мрънкане, имаше “тоя – оня”, “да видим тези дали няма да се издънят”, “другите да ги видим” – това е резултат от неуспешните ни избори след края на мандата. Въпросът е какво предлага ВМРО? Всяка политическа организация трябва да има своя социална база, на която да говори, на която да отправя послания, която да чува. Според мен тази база трябва да бъдат българските предприемачи, хората, които произвеждат хората, които се занимават с дребен и среден бизнес, които плащат заплати, хората, които плащат данъци. Според мен това трябва да бъдат учителите заради нашата идея и кауза, свързана с образованието”.

След избора на Каракачанов част от делегатите напуснаха конгреса.  https://bnr.bg