• Според него причината за махането на Стефан Янев от поста военен министър е заради напрежението между премиер и президент

“Причината за махането на Стефан Янев от поста на военен министър не е разноговоренето, защото БСП бяха против санкциите и оръжейната помощ за Украйна. Има напрежение между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев. Причините са, че някои от кадрите на Радев, като например областни управители и служители в държавната администрация, бяха отстранени”, това заяви за “Офанзива” по Nova News бившият военен министър Красимир Каракачанов.

По думите му предоставянето на бойна техника на Украйна е неразумно.

“С тях няма да се обърне хода на войната. Щяхме да изпратим за скрап последните си боеспособни самолети.

Несериозно е затваряне на въздушното пространство над Украйна, това значи сблъсък на НАТО с Украйна и трета Световна война. Вероятно са давали на Зеленски надежди за военна помощ и сега е отчаян”, сподели той.

Според него има два варианта – Европа или ще си върне ключова роля в световната политика или с бездействието на евролидерите, ще стане маргинален континент, а Европейският съюз (ЕС) ще отслаби влиянието си.

“Трябва да се заемат с посредничеството на мирния процес, без излишни декларации. Сега сме в средата на конфликта.

Украинската армия няма да издържи още дълго. В следващите 10 дни конфликтът ще приключи не в полза на Украйна. След това ще е късно.

Сега евролидерите трябва да търсят изход за съхраняване на Украйна като държава и гарантиране, че няма да е заплаха за Русия. Също така руснаците следва да бъдат поканени на мирна конференция за по-сигурно бъдеще.

Доверието между САЩ и Русия го няма”, коментира Каракачанов.

Бившият министър смята, че българската отбрана трябва да притежава брегови ракетни комплекси, както и поне две подводници.

Целия разговор гледайте във видеото.

https://blitz.bg