Евродепутати са номинирали Илон Мъск за наградата на ЕС за правата на човека

0
152

©

Крайнодясната политическа група в Европейския парламент номинира милиардера Илон Мъск за най-голямата награда на ЕС за правата на човека, съобщи европейската редакция на Politico. 

Групата “Идентичност и демокрация” (ИД), която включва членове на Европейския парламент, свързани с Марин Льо Пен от Франция и Матео Салвини от Италия, споменава името на Мъск, според документ, изпратен до евродепутатите на 14 септември. Служител на ИД са потвърди пред POLITICO решението си да номинира Мъск.

Те посочват решението на Мъск да публикува така наречените файлове в Х (Twitter), които се състоят от избрани вътрешни документи за това как платформата обработва исканията за премахване на политически публикации. Това се равнява на защита на принципа на свободата на изразяването на мнения, твърдят от ИД.

Наградата “Сахаров” за свобода на мисълта включва награда от 50 000 евро (98 511 лева). Миналата година тя беше присъдена на украинския народ. Минали лауреати включват Нелсън Мандела, Малала Юсуфзай и Кофи Анан.

Малко вероятно е Мъск да получи отличието, тъй като председателят на парламента Роберта Мецола и лидерите на всички политически групи ще изберат победителя заедно по-късно тази година.

Трите най-големи групи, дясноцентристката EНП, лявоцентристката S&D и либералната “Обнови Европа”, се съгласиха да предложат Махса Амини, млада иранка, чиято смърт предизвика движение за правата на жените в Иран.

Зелените номинираха угандийската активистка за климатична справедливост Ванеса Накате, докато дясната група “Европейски консерватори и реформисти” издигна Нино Ломджария, обществена защитничка в Грузия, която се противопостави на руската намеса. Левицата предложи три активистки за правата на жените.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник