Държавен архив – Габрово пази материали за посещението на първия български космонавт в Габрово

0
75



Държавен архив – Габрово пази материали, свързани с полета в космоса и посещението на Георги Иванов – първият български космонавт в Габрово. Това съобщи за БТА Цветомира Койчева, началник на отдел “Държавен архив” – Габрово при Дирекция “Регионален държавен архив” – Велико Търново на Държавна агенция “Архиви”.

По думите на Койчева, в Държавен архив – Габрово като дарения постъпват снимки от посещения на космонавти, писма, публикувани материали за космическите победи на човечеството. С богат снимков материал в колекцията е документирано посрещането на първите космонавти в Габрово, моменти от посещения на вр. Столетов ( дн. вр. Шипка), Плевен и др. Писма до и от първите покорители на космоса, снимки от техни посещения в Габрово и вр. Шипка са предадени от Всеволод Пурел – редактор на вестник “Работническо знаме” при Държавен вълнено-текстилен комбинат “Георги Генев” – Габрово, от Георги Рачев – фоторепортер във вестник “Балканско знаме”, от ученици в габровски училища и др.

„На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов. Първият български космонавт е роден на 2 юли 1940 г. в Ловеч. През 1976 г. кандидатурата му за пилотиран полет по програма “Интеркосмос” е одобрена. На 10-12 април 1979 г. съвместно с Николай Николаевич Рукавишников извършва полет на КК “Съюз-33”. На 9 май 1979 г. двамата летци-космонавти са обявени за почетни граждани на Стара Загора“, посочи Койчева. 

Цветомира Койчева, каза още, че обогатяването на колекцията продължава през следващите години с национални и местни ежедневници, периодични издания, както и публикации в чуждестранния печат, отразили грандиозната победа на науката в овладяването на космоса, орбиталния полет на първия летец – космонавт Юрий Гагарин (1961), на първия български космонавт Георги Иванов (1979 г.). Печатните издания постъпват в Държавен архив като дарение от Марин Маринов – журналист, дългогодишен сътрудник на Архива.

БТА припомня, че днес в Ловеч тържествено се отбелязва 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. В церемонията участваха представителна част от Гарнизон Ловеч и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, както и оркестърът на Военновъздушните сили на България. Специален въздушен поздрав отправиха от 12-а авиационна база – Долна Митрополия.

Днес Генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев и кметът на община Ловеч Страцимир Петков сключиха договор за партньорство между двете институции по повод честванията на 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.



Източник БТА