Допълнителна лента за движение се изгражда на възлово кръстовище във Велико Търново

0
167

© Община Велико Търново

Допълнителна лента за движение се изгражда в рамките на реконструкцията на кръстовището на бул. “България“ с улиците “Беляковско шосе“, “Освобождение“, “Краков“ и “Полтава“ във Велико Търново. Разширението е в частта на подхода от ул. “Беляковско шосе“ към западната част на бул. “България“ и ще даде директна насоченост на трафика, излизащ в посока към НВУ “Васил Левски“, магазин “Метро“ и София.

Съседната до новоизграждащата се част лява лента ще се използва за направленията към ул. “Полтава“, ул. “Краков“ и бул. “България“ – посока Съдебна палата. Това ще позволи допълнително оптимизиране на потоците на движение и ще повиши още пропускливостта на кръстовището, позволявайки поемането на 15-20% повече трафик, става ясно от информация на Община Велико Търново.

Актуалната информация за реконструкцията на първостепенния за Велико Търново инфраструктурен обект бе представена от заместник-кмета проф. Георги Камарашев, главния инженер на Общината Динко Кечев, началника на отдел “Техническа инфраструктура“ инж. Цанко Бояджиев и директора на дирекция “Проекти и програми“ Мариела Цонева. Израждането на новата лента представлява оптимизация на работния проект, а не промяна на планираните дейности, поясниха експертите от Община Велико Търново.

“Козметични корекции са се правили във всички проекти досега – и при улиците в Стария град, и в кварталите “Бузлуджа“ и “Картала“, сега и при реконструкцията на “Беляковско шосе“, тъй като проектът е едно, а живият живот – друго. Има предложения от гражданите и ние вникваме във всяко едно от тях – ако е обективно, го взимаме под внимание. Добре е обаче хората да бъдат активни не само, когато стигнем до строителството, а още по време на обществените обсъждания на проектите. Досега се спираше безразборно в кръстовището, а сега се обособяват безплатни паркинг зони – една до “Петрол“ и съвсем скоро занапред – и по цялата улица “Полтава“, коментира заместник-кметът проф. Георги Камарашев.

Реконструкцията на кръстовището, заедно с цялостното преасфалтиране на бул. “България“ и изграждането на кръгово и до Летния театър са част от големия транспортен проект на Община Велико Търново, финансиран по ОП “Региони в растеж“ 2014-2020. За всеки строителен обект изпълнителите са дали линеен график, който се спазва, прогнозният срок за завършването им е в рамките на месец септември. А всички дейности по деветте компонента по големия проект трябва да са приключени, отчетени и проверени до 19 декември.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник