Директорът на КЦ ” Двореца”  Балчик посети Букурещ

0
144

Общо 98 663 румънци са посетили от началото на годината до края на октомври Културен център “Двореца” в Балчик. Най-много са били те през месец август – 23 430 възрастни и 882 деца. Това съобщи специално за БТА директорът Жени Михайлова. Тя информира още, че на второ място по интерес се нареждат българите, следвани от поляци, украинци, германци и французи.

Директорът на държавния културен институт “Културен център Двореца” в Балчик Жени Михайлова  посети Букурещ и представи в румънския парламент доклад за това как работи институцията за развитието на културния туризъм и какъв е положителният опит от дворците на кралица Мария Единбург-Румънска в съвременния етап на нашата история. Събитието беше в рамките на откриването на изложба за древните крепости и двореца на кралица Мария в Мамая и честването на 145 години от присъединяването на Добруджа към румънската държава.

“Разбира се, имаме отлив на туристи, заради войната в Украйна и пандемията, но все пак дворецът в Балчик средно посреща около 270 хиляди туристи годишно. Само през миналата година имахме четири изложби на румънски художници, стенописци и реставратори. В нашите експозиционни зали имаме художници партньори от Италия, Чехия, Словакия, от цял свят”, отбеляза пред гостите и участниците в събитието Жени Михайлова. Тя припомни на аудиторията, че Културен център “Двореца” в Балчик е един от стоте национално-исторически обекти на Република България и през 2024 навършва 100 г. Юбилеят ще бъде отбелязан с много културни събития. Посетителите ще могат в четири зали да разглеждат различни видове експозиции от националния фонд на културното наследство на България.

“Културната ни програма е много богата и включва над 90 събития годишно. Ежегодно сключвам договори с над 100 туроператора от различни части на света.. Радваме се, че дворецът Балчик на румънската кралица е станал средище за културен туризъм и то вече на световно ниво”, каза още Жени Михайлова.

На свой ред  държавният секретар на Министерството на културата Диана Бачуна съобщи, че ведомството е предприело стъпки да си върне двореца на кралица Мария в Мамая, който в миналото е бил незаконно приватизиран. “Ще възстановим двореца, за да остане като наследство за бъдещи поколения”, каза Диана Бачуна.

В рамките на речта си тя определи Добруджа като културна мозайка, където румънци, турци, българи, липовани, гърци и други етнически общности са намерили пристан и са допринесли за нейното развитие и разцвет.

Темата засегна и депутатът на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков, който сподели, че винаги посещава Добруджа с огромно удоволствие.

“Аз съм банатски българин от Тимиш. Винаги съм се гордеел с това, че в Банат са най-много национални малцинства, но наскоро разбрах, че Добруджа ни изпреварва. Ние сме национални малцинства на Румъния. Ние сме румънци, ние сме българи, руснаци, турци, татари на Румъния, а това е възможно благодарение на подкрепата, която винаги сме получавали от страна на румънската държава”, отбеляза Георги Наков.

За наследството, но от миналото, сподели директорът на Националния исторически музей на Румъния Ернест Оберлендер-Търнувяну.

“Добруджа е земя на премиерите, на първите неща. Тук са разцъфнали изключителни цивилизации, а една от тях ни е оставила най-важния шедьовър на изкуството до Константин Брънкуш – Мислителят от Хаманджия – най-старото представяне на човека. Добруджа е и мястото, където се е появил първият град на тази страна, където се е появила валутата. Добруджа е място, където са се заселили хора от всички краища на света – от Средиземноморието, отвъд Дунава, от евразийската степ”, отбеляза Ернест Оберлендер-Търнувяну.

Събитие беше организирано от две местни издания с опит и традиции в наблюдението на културно-историческото наследство на Добруджа, за да привлече вниманието на местните и централните власти към културното наследство и необходимостта от неговото опазване и рехабилитация.

БТА