Двойно увеличение на случаите на варицела отчитат здравните власти в област Кърджали

0
60



Двойно увеличение на случаите на варицела регистрират през изминалата седмица спрямо предходната в област Кърджали здравните власти. За БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев коментира, че заболели и карантинирани групи и паралелки има във всички седем общини в областта, но не може да се говори за бум на заболяването.

Регистрираните случаи за периода 26 февруари – 3 март са 82 -на варицела, и 5 -на скарлатина, на фона на 34 на варицела и 4 -на скарлатина, за предходната. 

„Не бих казал, че става въпрос за бум. Това е една инфекция, която се предава въздушно и бързо. Заболелите са предимно деца. Зимен сезон сме, а в детските градини и в училищата е доста висок рискът“, каза д-р Кирчев. 

Той уточни, че скоро РЗИ не е регистрирала такава голяма бройка, но очакванията са през настоящата седмица картината да се промени в благоприятна посока. 

По думите му, въпреки завишения брой заболели, не се е стигнало до карантиниране на цяла детска градина, а само на определени групи, но пък за сметка на това на територията на цялата област. 

От Здравната инспекция отчитат също, че броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания е 78,8 на 10 000 души, което е под епидемичната стойност за обявяване на грипна епидемия. За изминалата седмица са регистрирани и 4 случая на аскаридоза или т.нар. детски глист.

/ВД/



Източник БТА