Две книги по проект „Светът от вчера“ – видян през катастрофата от 1939 година“ ще бъдат представени в БАН

0
64


Две книги по научния проект „Светът от вчера“ – видян през катастрофата от 1939 година“ ще бъдат представени на 12 април в сградата на Българската академия на науките (БАН) на столичната улица „15 ноември“ 1, съобщават от Института за литература при БАН.

Акцент в събитието ще са томовете „Българските визии за Европа, обединеното Отечество и войната. (1930–1945). Сборник с художествени текстове“ (Михаил Неделчев, Мариета Иванова-Гиргинова, Елка Трайкова и Мария Огойска – съставителство, предговор и бележки) и „Inter Arma. Предчувствието за война в чешката култура (1935–1939). Сборник с художествени текстове и публицистика“ (Добромир Григоров – съставителство и предговор). Те ще бъдат представени от доц. дн Морис Фадел, доц. д-р Биляна Курташева, проф. дн Жоржета Чолакова и доц. д-р Анжелина Пенчева. Програмата включва художествен спектакъл по текстове от представяните сборници на студенти по актьорско майсторство от ПУ „Паисий Хилендарски“ с художествен ръководител гл.ас. д-р Зоя Капон.

Сборниците с художествени текстове и публицистика предлагат културноисторическа панорама на интелектуалните брожения в България и Чехословакия в периода 1930–1945 г. За първи път не само в българската, но и в чешката хуманитаристика се проследява нарастващото в цяла Европа предусещане за предстоящата Втора световна война, за надигащата се катастрофа и за възможностите след края на тези зловещи събития в Европа да бъде установен нов и справедлив ред, посочват от Института за литература.

/ ГН

/ХТ/



Източник БТА