Групата по комуникационно-информационна поддръжка от мисия в Ирак беше посрещната с тържествен ритуал в Горна Малина

0
74



Групата по комуникационно-информационна поддръжка (КИП) от мисия в Ирак беше посрещната с тържествен ритуал в Горна Малина, съобщиха от Министерството на отбраната. 

В продължение на четири месеца, в усложнена обстановка, групата по КИП, с командир майор Ива Иванова, изпълняваше задачи по осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка на щаба на небойната мисия на НАТО в Ирак.

Заместник-командирът на Съвместното командване на силите (СКС) бригаден генерал Христо Ганецовски поздрави военнослужещите с успешното завършване на мисията им в Ирак и ги приветства на родна земя.

Бригаден генерал Ганецовски припомни, че от създаването на Националния мобилен модул по КИС (комуникационно-информационни системи) на НАТО през 2011 г. личният състав активно участва в множество мисии и операции в Афганистан, Турция и Ирак, както и в десетки международни учения на НАТО. „Това е безспорно доказателство за нарасналия международен престиж на Българската армия, който се дължи както на вашето отлично представяне, така и на участието на останалите български военнослужещи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз“, заяви той. 

„Преди малко повече от четири месеца ние докладвахме готовността си за изпълнението на задачите в района на мисията. В Ирак българският военен контингент остави трайна следа за развитието на мисията, с което доказахме, че България е равноправен член на НАТО. По време на мисията срещнахме трудности, имахме предизвикателства и проблеми, но ние ги преодоляхме като един силен екип“, каза в отговор майор Ива Иванова.

Бригаден генерал Христо Ганецовски връчи награди на военнослужещите от името на министъра на отбраната и от командира на СКС за проявени професионализъм и отговорност, както и за успешното приключване на мисията в Ирак.

В края на декември миналата година министърът на отбраната Тодор Тагарев изслуша докладите на командирите на българските контингенти зад граница по време на традиционната видеоконферентна връзка в София. „Благодаря Ви за професионалното изпълнение на своите лични и командирски задължения. Това е изключително важно, за да може Въоръжените ни сили да натрупат опит и самочувствие и да стават все по-съвместими с нашите съюзници и да повишават престижа на България“, каза министърът на отбраната в обръщението си към българските военнослужещи, участващи в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”, в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната мисия на НАТО в Ирак.



Източник БТА