Граждани на Добрич протестираха срещу изсичането на дървета в пешеходната част на града

0
156

Граждани на Добрич протестираха срещу изсичането на дървета в пешеходната част на града, където започва подготовката за предстоящия ремонт на центъра. Те носеха плакати „Оставете ни да живеем“ и „Не ни убивайте“. Според тях няма нужда от премахването на липите, както е заложено по проекта.

Лесовъдът Стоян Стоянов каза, че липите нямат нужда от поддръжка, защото като израстат си оформят корона, която няма нужда да се променя допълнително. „Може да се отреже някой клон, ако пречи на жилището на някого, но като цяло няма нужда от премахването на дърветата“, коментира той. Стоянов обясни, че липите се разболяват, когато се окастрят, тъй като това им причинява стрес и им скъсява живота.

Протестиращите се обединиха и около това, че през летните месеци дърветата пазят сянка, а ако се премахнат ще бъде проблем. “Ще се оголи центърът, през лятото ще бъде адска жега, няма да е комфортно на хората, които се разхождат, ще се открият грозните сгради, които са наоколо и ще се наруши цялата атмосфера в града”, каза Християн Йорданов.

Собственикът на заведение, разположено в пешеходната зона, Георги Миланов каза за БТА, че тази ситуация трябва да се “изстрада”. „Центърът така или иначе трябва да бъде направен, колкото и време да отнеме. Трябва да го изтърпим това нещо дали 5 – 6 месеца, или година, но нямаме друг шанс, защото центърът в момента не става за нищо. Той е компрометиран достатъчно, че да не може никой да излезе дори с деца, с детски колички. Просто никой не може да се движи по него. Защо трябва Общината да плаща обезщетения на гражданите за злополуки при положение, че може да се направи“, коментира Миланов.

Според него центърът трябва да бъде красив и привлекателен. „Всички ще имаме полза от това. Не само гражданите на Добрич, защото виждаме всеки уикенд хора от Варна, от Шумен, от Силистра, от Балчик идват, посещават нашия град, интересуват се, искат да го разглеждат. В същия момент ние предоставяме един разбит център. Така че каквото трябва, е хубаво да се направи. Това е плюс за града”, смята Миланов.

В същото време работници вече започнаха да ограждат зоните, откъдето ще започне ремонтът на пешеходната зона. В кварталите на града има разположени и пана със снимки на това, което предстои да се случи по проекта.

През миналата година кметът Йордан Йорданов заяви, че здрави дървета няма да бъдат изсичани.