„Глас и орган“ – коледен концерт в Добрич

0
671

В духа на старите европейски традиции и Община град Добрич ще поднесе на гражданите и гостите на града ни един класически коледен концерт на 12 декември от 18.30 часа в Концертна зала „Добрич“.

Органовите произведения, в изпълнение на Мария Славова ще се съчетаят с нежният сопранов глас на Дона Стоянова. Доколкото Мария Славова е известен на добричката публика органист, пианист и педагог, то за Дона Стоянова това ще е дебют като изпълнител в родния й град. Интересното в нейното развитие са проявите на разностранни таланти – художник, скулптор, автор на книгата „Праисторическа антропоморфна пластика. Проекции в българската скулптура“, преподавател в Националната художествена академия, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, хоров и солов певец. Освен успехите й в изобразителното изкуство и реализираните самостоятелни изложби, спечелените награди и отличия, Дона участва и в различни музикални проекти. В  НЧ „Йордан Йовков“ изучава класическа китара, след това се включва в младежкия хор „In sacris”. В хоровата й кариера са Una Stravaganza dei Medici, Missa brevis C dur и „Requiem “ на Моцарт, „Mathaus Passion” на Й. С. Бах, “Девета симфония“ на Бетовен, „Miserere“  на Г. Алегри, „Orfeo, Favola in Musica” на Клаудио Монтеверди, оратория “Messiah” от Г. Ф. Хендел и др. Учи класическо пеене при Галя Павлова и се насочва към солова кариера. Самоусъвършенства се с майсторски класове по ренесансова музика в Кеймбридж при Филип Торби, по средновековна музика при ансамбъл „Органум“, Франция.  Участва в бароковите семинари, организирани от „Бахово общество в България“ и в концертите на консорт за старинна музика „Concerto Antico” ръководен от Янко Маринов .  Пее  в  столичния храм „Св. София“ и в католическата катедрала „Св. Йосиф“.

Поканата към Дона за участие в коледния органов концерт е провокирана от желанието на Мария Славова отново да представи пред нас неизчерпаемото богатство на органовата музика и възможностите за едно прекрасно професионално сътрудничество. Самата Мария Славова като утвърдено име в музикалните среди освен  органовите си рецитали е изнасяла концерти и в различни формации и ансамбли – с флейта, обой, цигулка, хор и орган и пр. Богатият и разностранен репертоар и безспорните й качества като музикант я правят желан гост-изпълнител в почти всички органови зали, църкви и катедрали в България. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в гр. Сливен съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен.

Програмата, подбрана специално за да разкрие качествата на двете дами и да зарадва с красотата на класическите произведения включва „визитката“ на органовия репертоар – Баховите „Токата, адажио и фуга“ и Арии 13 и 49 из „Matthäus-Passion“, нежната Ария на ангела из ораторията „La Resurrezione“ и Соната HWV 579 на  Хендел, Вивалди.

Заповядайте на 12.12.2019 г. от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“.

Билети на входа на залата.