„Това няма да бъде партиен проект, няма да има партия”, подчерта Манолова

„Казах, че няма да се кандидатирам за лидер на БСП, няма да правя партия и няма да се кандидатирам за президент, почтено си подадох оставката като омбудсман”, това заяви пред NOVA бившият омбудсман и кандидат за кмет на София в последните избори Мая Манолова.

Тя коментира новия си проект за гражданска инициатива „Изправи се.БГ”. Манолова посочи, че след неуспешния опит да спечели кметското място в София се е завърнала и към адвокатската си практика.

„Адвокат съм. Слава богу имам страхотна професия, която обичам, свързана с това, което най-добре мога да правя – да защитавам граждани, да защитавам бизнес, да защитавам права”, заяви Манолова.

„Гражданската платформа „Изправи се.БГ” събира хора, които не искат да мълчат, а желаят да са активни и изправени. Обединихме се, за да отстояваме демократичните права. В рамките на кметската кампания ние стъпихме върху ценности, без да се замисляме за ляво и дясно”, каза Манолова.

Тя посочи, че към платформата вече са се присъединили няколкостотин души и повече от 20 неправителствени организации.

Манолова поясни, че новата платформа ще пази демократичните ценности, ще се бори срещу корупцията и нагласените поръчки, и ще защитава свободата на словото.

„Направих го в рамките на предизборната кампания за Силвия Великова, както го направих като омбудсман и за задържаните колеги от „Бивол”, заяви Манолова.

„Независимо, че съм си подала оставката, аз ще продължа да бъда омбудсман завинаги”, каза тя. „Хората ме приеха като защитник на техните права и този, който ще им помогне. Телефонът ми звъни буквално денонощно”.

„Това няма да бъде партиен проект, няма да има партия. Ние обаче имаме политически искания срещу мръсния въздух, срещу застрояването на Витоша и срещу липсата на места в детските градини”, подчерта Манолова и добави: „Ние ще предлагаме политически решения, включително за въздуха”.