Манолова: Оставка на енергийния министър заради предложено двойно поскъпване на тока

0
622

„Тук сме, за да поискаме оставката на министъра на енергетиката заради токовия удар, който е подготвил на потребителите с изваждането им на енергийната борса – на свободния енергиен пазар.“

Това заяви Мая Манолова – представител на лявото обединение ЛЕВИЦАТА! и председател на гражданската платформа Изправи се.БГ по време на протестна инициатива на ЛЕВИЦАТА! пред министерство на енергетиката. Като причина за исканата оставка тя посочи качен за обществено обсъждане от Министерство на енергетиката законопроект, според който на две стъпки битовите потребители ще излязат на енергийната борса и ще купуват ток, както го купуват фирмите.

Първата стъпка е от 1 януари 2024г, в разгара на зимата, когато НЕК ще престане да бъде обществен доставчик и ЕРП-тата, крайните снабдители ще продават ток на потребителите от енергийната борса.

По думите на Манолова това означава, че токът, който плащаме по 115лв/МВтч ще се увеличи с 100лв. Става дума за 3,5-4 млн битови потребители, които потребяват 12,5 млн МВтч, което при увеличение на тока с 100лв означава 1,250 млрд. лв, които ще излязат от джобовете на българските граждани.

На този фон от ЛЕВИЦАТА! поставиха въпроса чий е лобисткият интерес, който защитава министърът на енергетиката. Мая Манолова уточни, че ЕС не ни задължава да извадим потребителите на свободния енергиен пазар.

„Това е лобистки закон. Това е закон, който обслужва икономическите интереси на търговци и производители на ток, но не и на българските граждани.“

От ЛЕВИЦАТА! се обърнаха и към другите институции, които трябва да защитават потребителите като КЗП и КЕВР, с призив да се намесят и да дадат отрицателно становище срещу този законопроект.

Мая Манолова извади и калкулатор, каквито по думите ѝ ще са нужни на всички потребители, когато излязат на енергийната борса:

„Когато излезем на енергийната борса, ще трябва да се съобразяваме колко струва токът на нея. Тоест всеки от нас ще трябва да се движи с такова калкулаторче, за да сметне кога да си пусне бойлера, за да може да си плати сметката. Всеки гражданин ще бъде с калкулаторче заради лобистките интереси, които управляват това министерство.“

Според ЛЕВИЦАТА! предвидените „компенсации“ в закона не е ясно откъде ще дойдат предвид факта, че Фондът сигурност на енергийната система е празен, защото държавата и до сега плаща обилно на фирмите заради скъпия ток.

Защита от скъпия ток ще има само за определените от тях „енергийно бедни“. Според министерството енергийно бедни са само тези, които са в зависимост от електрооборудване поради здравословното си състояние или тези на социални помощи. Но когато токът поскъпне 2 пъти, а той достигаше цена от 500-1000лв/МВтч, тогава енергийно бедни ще са 90% от българите. – уточни Мая Манолова.

Logo