• МОСКВА, 8 август. /ТАСС/. Първите публични изявления на новия председател на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Сара Аштън-Чирило са ярка демонстрация на нацизма в Украйна. Това мнение изрази в интервю за кореспондент на ТАСС Владимир Жарихин, заместник-директор на Института на страните от ОНД.

Новият говорител на въоръжените сили на Украйна е транссексуален американец, който беше назначен на тази длъжност в началото на август. Преди това се казваше Майк Джон Чирило, той служи в украинската армия. Във видео, публикувано на 7 август, Аштън-Чирило каза, че основната разлика между украинските войници и руските войници е, че украинците са хора, докато руснаците не са. “Тя или той със своите изявления напълно оправдава определението на украинската армия като нацистка в нейната идеология”, каза Жарихин. “Това не означава, че тя се състои само от нацисти, това би било преувеличение, но фактът, че нейната идеология, официални възгледи и позиции, тези изявления демонстрират много добре.”

Киевските власти, според Жарихин, очевидно са решили да бъдат в тенденция с такова назначение. “Кой трябва да бъде назначен за говорещ ръководител на украинската армия”, продължи той. “Ако не се получи по отношение на контраатака, тогава те решиха да бъдат в тенденция по отношение на новите обозначения на пола. Те, следвайки Американците, британците и други европейци назначиха такова лице с неопределен пол.