Баскетболен празник в Шабла

0
404

Почит към човека, осноновоположника и треньора по баскетбол Христо Жечев

На 5 август в Спортен комплекс Шабла се проведе празник на баскетбола, организиран от БК „Шабла“ с председател Йордан Павлов – съучредител и член на Управителния съвет на Българска баскетболна лига към Българска федерация по баскетбол, организатор на А и Б национални баскетболни първенства. Съорганизатор на събитието беше община Шабла.
Програмата включваше среща при жените между „Амазонки“ с капитан Милена Христова и „Русалки“ с капитан Керанка Атанасова. При мъжете мачът бе между БК „Черно море“ (ветерани) срещу БК „Шабла“.
Двата женски отбора отбора бяха съставени от момичета на възраст от 15 до 50 + години, възпитанички на г-н Жечев от първите му години като учител и треньор по баскетбол. Победител стана отборът на „Амазонките“ със съществения принос на Галина и Хейли Блекбърн (майка и дъщеря, родом от Шабла, но живеещи в щата Индиана), но победители бяха всички, които се включиха в празника. Всички, които дадоха 100% от себе си в името на играта и съотборниците.
Сред присъстващите в залата бяха председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева и кметът на общината Мариян Жечев. Двамата приветстваха публиката и играчите на терена и изказаха благодарността си към треньора Христо Жечев, който и днес, 50 години по-късно, успява да събира своите ученички два пъти седмично на тренировки.
Сред публиката, а по-късно и на игрището бяха шест момичета – Мария Иванова, Петя Петкова, Виолета Стоева, Елка Ганчева, Калина Минчева и Живка Йорданова. Те са сред първите ученички, които започват да тренират баскетбол при Христо Жечев и са част от представителния отбор на Шабла за жени, които и днес носят любовта към играта в сърцето си. Заедно със своя учител, дамите получиха плакет и диплом. По уважителни причини отсъстваше Ивелина Иванова. Нейните награди бяха връчени на капитана на отбора Мария Иванова.
От името на наградените с думи на благодарност се обърна Мария Иванова.
Децата от БК „Акулите“ Шабла получиха топка, с която да тренират и се забавляват на баскетболното игрище.
Букети цветя подариха състезателките от „Амазонки“ и „Русалки“ на ветеранките, с което доказаха, че приемствеността е жива.
Не по-малко атрактивна беше играта при мъжете между отбора на Варна и Шабла.
За „Черно море“ ветерани се състезаваха баскетболните легенди на „Черно Море“ от близкото минало: Капитан: Илиян Илиев (Чичи), Владимир Маринов (Елвиса), Мирослав Гочев, Антон Антонов, Венелин Първанов, Тодор Драмов, Манол Манолов. Треньор на отбора бе Румен Стоянов.
За отбора на Шабла играха Милен Чолаков, Александър Иванов, Симеон Георгиев, Христо Енчев, Благовест Обретенов, Искрен Николов и Йордан Павлов.
В състава бяха включени още Александър Янев, настоящ състезател на водещия български отбор „Рилски спортист“ и национален състезател, и юношата на „Черно море Тича“ Кристиян Попов, който на есен ще продължи развитието си отвъд океана! Кристиян е забелязан от треньорите в университета на Литъл Рок, Арканзас (САЩ) и ще продължи образованието си там с пълна баскетболна стипендия. Университетският отбор (Троянците), воден за пети сезон от Даръл Уокър, е част от елитната първа дивизия на NCAA – колежанското първенство на САЩ.
Пожелаваме на Кристиян много здраве и успехи в бъдеще!
Тимът на Шабла бе с треньор Георги Бакалов.
Нашият отбор беше съставен от играчи, от града и Варна, добре сплотени в играта, които показаха майсторство, класа и успяха да победят.
Един ден посветен на баскетбола, където всички са победители и носят в сърцето си любовта към играта.

Пример, който подрастващите трябва да следват и отстояват!