Утвърдената вече традиция да отбелязваме предстоящите Коледни и Новогодишни празници с класическа органова програма и тази година се запазва. Добричката културна общественост ще има възможност да се наслади на два такива концерта с подбрани произведения, съобщават от Община Добрич.

Първият е на 2 декември в Концертна зала „Добрич“ от 18.30 ч., с изпълнения на Мария Славова – орган и Светлана Анчева – обой.

Във времена на трудности, страх и болка повече от всякога имаме нужда от целебната сила на изкуството, което да ни дари с утеха, упование във вътрешните ни сили и да ни озари с красота. Община Добрич е организатор на два концерта, в които ще звучи Кралят на музикалните инструменти – органът. На 2 и на 22 декември ще представят своето майсторство двама български органисти – Мария Славова и Янко Маринов. Заедно с тях ще музицират Светлана Анчева, която като първи обой на Софийска опера впечатлява с топлия и възвишен тембър на своя инструмент и изящната певицата Дона Стоянова с нейния  ангелски прелестен сопран. Ще прозвучат както любими и често изпълнявани творби, така и някои по-рядко представяни произведения от времето на Барока и Романтизма.

Светлана Анчева е родена в град Русе. Завършва СМУ – Русе и НМА „Проф. П. Владигеров” – София в класовете по обой на  Пламен Проданов и хорово дирижиране при проф. Анна Белчева. Участва в много международни фестивали у нас и в чужбина. Осъществява българските премиери на емблематични произведения за обой, както и световните премиери на „Соната за обой и пиано“ от акад. В. Казанджиев и „Музика за Слав“ от К. Илиев. Изнася камерни концерти като солист и в различни ансамбли. Член е на ансамбъл Музика Нова. В продължение на 20 години е Обоист – Солист на Държавна Опера Русе, а от 2018  е Обоист-Солист на Софийска опера и балет. Издателство Billaudot издава нейна транскрипция за обой и пиано на Баховия хорал “Nun komm der’ Heiden Heiland”. Основател е на ансамбъл за камерна музика “Формантик”, автор е на множество транскрипции за този състав.

Мария Славова е концертиращ органист, пианист, корепетитор, музикален педагог и преподавател по пиано. Завършила е АМТИИ гр. Пловдив. Специализирала е орган при проф. Нева Кръстева. Участвала е в майсторски класове по орган на професорите: Карин де Пастел – Австрия; Рудолф Юнгвирт-Австрия; Кристоф Богон – Германия; Мартин Бьокер-Германия; Саймън Хардън- Великобритания; Ернст Вали -Австрия и др. Във възходящата й кариера има реализирани многобройни самостоятелни органови рецитали, както и участия в съвместни концерти със световноизвестни музиканти. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в гр. Сливен съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен. Активно участва в културния живот на гр. Добрич с участия в музикални спектакли, тържествени церемонии и други събития под егидата на Община гр. Добрич.

Билети могат да се закупят на касата в Концертна зала „Добрич“. НДТ

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1.  ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА