ГЕРБ и ПП-ДБ отвориха нов файл за политики, министрите оставени на Денков и Габриел (Обзор)

0
57


Двете формации имат първи вариант на законодателна програма

Президентът ги пита може ли мнозинство с друг. Винаги е възможно, отговори третият – ДПС

Нов файл са отворили ГЕРБ и ПП-ДБ в опит да изработят съвместно документ за общо управление. В него влизат текстове както от меморандума на Кирил Петков и Христо Иванов, така и от споразумението на партията на Бойко Борисов.

Въпреки че и двете страни са сложили на масата свои предварителни предложения за министри, на Николай Денков и Мария Габриел е оставено да уточняват състава на правителството.

До момента партньорите

вече са минали през всички теми и са установили къде са разминаванията

И на третия ден от старта на разговорите им обаче и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ пазят медийна тишина. Не разкриха детайли и пред президента, който стартира консултациите преди връчването на първия мандат.

Имаме общи точки, разговорите са конструктивни. Имаме и различия и точно заради това ни трябват преговорите – за да може преодоляването на различията и шансовете, които си даваме, да ги преодолеем, да са на много стабилна основа, лаконична бе Мария Габриел, която е начело на преговорния екип на ГЕРБ. Борисов сформира изцяло дамска група – в нея са и Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Именно тях той изпрати и на “Дондуков” 2, самият той не отиде при Радев. (Виж още в карето долу.)

За ГЕРБ основата продължават да бъдат принципи като прозрачност, споделена отговорност и много ясен механизъм за взимане на решения, подчерта Габриел в президентството. А в диалога да се казват и добрите, но и критичните неща.

“За нас е важно да не губим от поглед интереса на България. Ние

имаме нужда от стабилност и спокойствие,

но те трябва да стъпват на фундаментални принципи и ценности”, обясни тя.

Има още работа по преговорите. Както знаете, освен споразумението, по което работихме вчера и онзиден, трябва да уточним също законодателната програма. Не е започнала работа, имаме първи вариант на списъка, но трябва да работим по него заедно.

Отделно е управленската програма, която трябва да се актуализира и, разбира се, съставът на Министерския съвет, така че докато не бъде завършена цялата работа, нямаме краен документ, около който да се съгласим, обясни и акад. Николай Денков на излизане от “Дондуков” 2.

Той определи преговорите като конструктивни, имало съществен напредък. Но

“докато всичко не е договорено, нищо не е договорено”

Трябва да се продължи със същото темпо, за да приключим максимално бързо, настоя Денков.

Пред президента пък призна, че добре осъзнавали политическите щети, когато поели към съставяне на кабинет с втория мандат и подкрепата на ГЕРБ. Но след 9 месеца, два приети бюджета, конституционни промени, развиване на инвестиционните проекти, отпушване на проблемите, свързани с енергийния преход, и осигуряване на финансиране на засегнатите региони – всъщност можем да кажем, че това усилие си струваше, каза той. Вметна, че ПП-ДБ поели удари не само от опозицията, но и защото “другите политически сили решиха, че е по-лесно да използват популистки подход, за да печелят популярност за сметка на правителството”.

И въпреки мълчанието около детайлите в преговорите и оплакването на Денков от приятелски огън, усещането у участници и наблюдатели е, че правителство, и то с мандата на ГЕРБ, вероятно ще бъде съставено. Партиите от (не)коалицията са готови на компромиси, за

да не поема нито една от тях отговорност за извънредни избори

9-те месеца в съвместно управление обаче не са създали дори тесни мостове на доверие и допирни точки между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Така неофициално участник в консултациите при президента описа усещането след трите срещи с партиите от конституционното мнозинство, които екипът му имаше в понеделник.

Със сигурност държавният глава щял да даде няколкото дни отсрочка, които поиска Мария Габриел, преди да ѝ даде мандата за съставяне на правителство. Но и тук с ПП-ДБ вижданията се разминаха – те пък не виждали нужда от разтегляне във времето, защото били нужни политически решения.

Няма да се бъркаме във вашето решение, бе отговорът на Денков, когато Радев го попита нужно ли им е още време.

Отсъствието на Бойко Борисов от консултациите било разчетено на “Дондуков” 2 по-скоро като липса на яснота между партньорите как ще се сформира вторият ротационен кабинет.

За ПП-ДБ по-важни са стоте назначения в регулаторите, които трябва да бъдат направени, отколкото имената на конкретни министри. И не е ясно засега кой от двата процеса на търсене на подходящи кандидатури ще е първи. А идеята на Кирил Петков и Христо Иванов неправителственият сектор да подаде имената за регулаторите не се приема от ГЕРБ.

Кандидатът за премиер Мария Габриел вероятно се притеснява от финансовото състояние на държавата в идните месеци и затова и партията на Борисов държи да си изясни реалното състояние на хазната. През уикенда много се говори за участието на Асен Василев в екипа на бившата еврокомисарка и дали това е “червена линия” на ПП. Според фигури от ГЕРБ обаче

дори не става дума за самата персона финансов министър,

а за “счетоводни хватки”, които скривали реалното състояние на бюджета на държавата.

Друг любопитен детайл от понеделнишките консултации при президента бе въпросът на Румен Радев към първите три политически сили – възможно ли е да има мнозинство в друга конфигурация в рамките на 49-ото НС. Но вместо от ГЕРБ и ПП-ДБ получи отговор само от ДПС.

Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не – винаги има възможност да се намери и друга конфигурация, но тя ще бъде доста трудна да се намери такъв изход впоследствие, обясни съпредседателят Джевдет Чакъров.

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат и има ротация и кабинет, ние ще продължим със същата политика –

да бъдем фактор на стабилност,

да подкрепяме онова, което е нужно в подкрепа на хората и на общините, и всички започнати реформи, както и най-важното – членството в еврозоната и Шенген, обясни зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

Борисов и Пеевски не отидоха при президента, лидерът на ГЕРБ чака резултатите от преговорите в централата

Председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски не отидоха при Румен Радев на консултациите преди връчването на първия мандат.

Бойко Борисов изпрати там преговорния си екип начело с вицепремиера в оставка и бъдещ кандидат за премиер Мария Габриел. В него са и трите зам.-председателки на парламентарната група – Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Самият Борисов не отиде лично да говори с лидерите на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” въпреки призивите на Кирил Петков от края на миналата седмица. Двамата не си говорят от 20 дни, след като на 20 февруари ПП-ДБ изненадаха партньора си в (не)коалицията, предлагайки им меморандума за съвместна работа през медиите. След това Петков се оплака, че Борисов не му вдига телефона и не отговаря на поканата му за лична среща.

А по време на преговорите този уикенд лидерът на ГЕРБ е изчакал резултатите от тях в партийната централа, разкриха запознати.

И Делян Пеевски не отиде на “Дондуков” 2 за разговора с президента вчера. Другият съпредседател на партията Джевдет Чакъров бе придружаван от Йордан Цонев, Хамид Хамид, Халил Летифов и Станислав Анастасов.

Радев връчва мандата най-рано в петък

Опасенията, че президентът пришпорва конституционната процедура със свикването на консултациите още в понеделник и вторник, донякъде бяха разсеяни. Във встъпителните си думи към управляващите формации Румен Радев подсказа, че ще им даде допълнително време, преди да връчи първата папка.

Скоростното гласуване на оставката на кабинета “Денков” още на 6 март развърза ръцете на държавния глава да завърти рулетката. Както и самият Бойко Борисов констатира, това обслужва ПП-ДБ – да поставят ГЕРБ в режим на съкратени преговори и Мария Габриел да няма достатъчно време за договаряне на рокади в консултации “с Радев на шията”. От партиите в сглобката сами заговориха, че може още тази сряда първият мандат да бъде връчен.

Президентът обаче даде знак, че няма да влезе точно в тази схема. Наблюдатели вече залагат, че най-рано в петък Радев може да връчи мандата. Или ако върви в ритъма на 7-дневните срокове, в които се навлиза по-нататък в процедурата, може да избере идния понеделник или дори вторник (19 март) – точно седмица след приключване на разговорите му с останалите парламентарни сили БСП, “Възраждане” и ИТН.

По конституция той няма срок да покани първата сила за връчване на папката. Но вземе ли мандата, ГЕРБ има точно 7 дни да го върне – изпълнен или не.

Нищо не ограничава мандатоносителя още при приемането на папката да върне на президента друга с готов проектосъстав на кабинета, т.е. в същия ден и час. Но и нищо не предвещава, че Мария Габриел има подобна готовност. Тя самата обясни на Радев, че повече време ще подпомогне договарянето на стабилен фундамент за новото управление.





Източник 24часа