Георги Тошев представи в Казанлък книгата “Татяна Лолова от А до Я” и филма “Последният спектакъл”

0
81



Десетки гости събра в Литературно-художествен музей “Чудомир” журналистът Георги Тошев, който представи книгата “Татяна Лолова – от А до Я” и филма “Последния спектакъл”, посветени на живота на известната актриса. Събитието беше част от програмата на тазгодишните Чудомирови празници, а това е поредното представяне на Тошев в музея. Присъстваха директорът на културния институт Добрина Матова, председателят на Управителния съвет на фондация “Чудомир” Борис Кърчев, журналисти, общественици, граждани. 

Георги Тошев разказа как се е запознал с Татяна Лолова и каква е била тя като човек. Освен голяма актриса и изключително интелигентна жена, Татяна Лолова беше и един позитивен мъдрец, коментира Тошев. По думите му в книгата се е опитал да представи онези истории, в които проличава нейната философия за живота. Трудността беше да оставя в книгата да говори автентичния ѝ глас, каза авторът. Той коментира, че за подобни личности трябва да се говори именно по този начин, за да не се “изкривява” истината за тях. 

Тошев изрази мнение, че трябва да говорим за хората, които вече ги няма, защото това е единственият начин те да останат по-дълго с нас, а за Татяна Лолова отбеляза, че с нея не можеш да бъдеш просто познат или приятел. Ако те допусне, ставаш нейно семейство, каза той. 

Срещата завърши с обещание от негова страна да представя и други свои книги пред казанлъшката публика.

Програмата на Чудомирови празници 2024 започна на 25 март и ще продължи до утре, когато е и официалното закриване. Организатори са Литературно-художествен музей “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък. 

/МК/



Източник БТА