В Ямбол връчиха традиционните награди на медици по случай Световния ден на здравето – 7 април

0
65



Община Ямбол връчи традиционните си награди на медицина по случай Световния ден на здравето – 7 април. Тържествената церемония се състоя тази вечер в зала „Съвременност“ на Културно-информационния център „Безистен“.

Отличията връчиха кметът на Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общинския съвет Антон Шиков. На церемонията присъства и областният управител на Биляна Кавалджиева-Димитрова.

„Община Ямбол ще направи Фонд за подкрепа на млади ямболски здравни специалисти за нуждите на областната болница“, обяви кметът на Ямбол. Той изрази надежда, че държавата ще направи необходимото Ямбол скоро да има дългоочакваната нова болница, важна и за пациентите, и за медиците.

„В навечерието на вашия професионален празник изразяваме своята огромна благодарност към вашия професионализъм и човещина. От вас зависи нашето здраве, а понякога и нашият живот. Пожелаваме ви от сърце много здраве, сили, лични и професионални успехи във вашата мисия“, обърна се към медиците Валентин Ревански.

Най-високото отличие „Хипократ“ тази година получиха двама лекари – началникът на отделението по неврология в областната болница „Св. Пантелеймон“ д-р Николай Николов и хирургът д-р Спартак Топчиев. Другата престижна награда – „Анка Александрова“, на името на първата милосърдна сестра в Ямбол, получи Петя Петрова, главна медицинска сестра в Специализираната болница за активно лечение по кардиология в Ямбол.

„Зад тази награда стои първо голяма отговорност, стои и много труд, не само моят, а и на цялото отделение и колегите ми. От 27 години работя в Ямбол, като три веднага след завършването си три години съм практикувал в спешна медицинска помощ, а останалите 24 години – в неврология. Обичам Ямбол и ще остана завинаги да работя в Ямбол“, каза за БТА д-р Николай Николов.

„В операционната сякаш ми е по-лесно, отколкото тук. Приемам тази награда както лично за мен, така и за всички, с които сме работили в екип през годините. Хирургията е екипна работа, винаги съм получавал подкрепата на колегите, така че това е награда за хирургията в град Ямбол, каза д-р Спартак Топчиев.

Почетният знак „Герб на Община Ямбол“ за значителни заслуги в здравеопазването получиха 17 лекари, медицински сестри и лаборанти, стоматолози и специалисти по здравни грижи от лечебните заведения, медицинските центрове и индивидуалните лекарски практики в града.

Музикален поздрав към медицинските специалисти поднесоха 8-годишната Грейс Манолова и 10-годишния Тимотей Манолов от Школата по цигулка към Общинския, както и десетокласничката Валентина Костадинова от Школата по пиано. Прозвучаха и изпълнения на певицата Ирена Валентинова.



Източник БТА