В празник на танцовото изкуство се превърна полуфиналът на Националния конкурс “Топ 10 Български танцов фолклор“

0
71


В истински празник на танцовото изкуство се превърна полуфиналният спектакъл от Националния конкурс “Топ 10 Български танцов фолклор“, чийто домакин беше Разград. 

Второто издание на конкурса за фолклорни танцови състави и ансамбли, представящи обработен танцов фолклор е за изпълнители на възраст от 13 до 18 години. До участие на полуфинала на танцовия форум бяха допуснати 15 ансамбъла. Седем от тях се надпреварваха в първия полуфинален етап днес в лудогорския град. На сцената на Общинския културен център изпълнителско майсторство, енергия и настроение показаха млади танцьори от Бургас, Русе, Тутракан, Шумен, Габрово и Търговище. Всеки един от ансамблите представи по два танца, като единият бе задължително от фолклорната област, от която е съставът. 

Изпълненията на участниците бяха оценявани от жури с председател проф. д-р Даниела Дженева и членове проф. Николай Цветков и Петър Димитров. Крайните резултати от класирането ще бъдат обявени на 17 април, след като се сумират и сравнят точките на всички състави и ансамбли, участвали на Полуфинал Топ 10. Първите десет групи от полуфиналните етапи в Разград и в София на 14 април, ще продължат на финала, който ще се проведе на 22 юни в Деня на българския фолклор, в зала 1 на НДК, обясниха организаторите.

Всички танцови състави, участници на полуфинала в Разград, получиха грамоти. Благодарствени грамоти за подкрепата и съдействието Разград да домакинства конкурсния спектакъл директорът и организатор на танцовия форум Емил Димитров връчи и на кмета на Общината Добрин Добрев и директора на Капанския ансамбъл Светослав Стойчев. В началото полуфиналист, организатори и публика бяха поздравени с огнен танц, изпълнен от Градския мажоретен състав към Центъра за работа с деца в Разград. Техният ръководител Емилия Борисова също беше удостоена с грамота. Приветствие към участници и организатори отправи кметът Добрин Добрев.

/РН/



Източник БТА