В Пловдив започва почистването от растителност на река Марица

0
74



В Пловдив започва почистването от растителност на река Марица. Санитарна сеч в речното корито бе извършвана последно през 2011 година. От днес в рамките на три месеца фирмата-изпълнител ще трябва да почисти участък от шест километра. Стойността на обществената поръчка е 977 хил. лева.

Почистването започна рано тази сутрин от района на железния мост в града, където клоните са стигали до парапетите му, каза Николай Талигаджиев, представител на фирмата-изпълнител “БКС Озеленяване”. То ще се проведе в пет етапа като в началото ще се отстранява растителност по бреговете на реката. Най-многото растителност е по островите, където ще се работи от края на май. Около 25-30 ще бъдат работниците на терен. 

Това е добро начало за превръщането на река Марица като реална придадена стойност към зелените и пешеходните зони на града, коментира кметът на Пловдив Костадин Димитров. По думите му тепърва ще се решава как да се доразвие коритото на реката. Има много европейски градове, където самото корито е превърнато в пешеходна зона, каза Димитров. 

Изборът на изпълнител за почистване на реката започна през 2020 година. Процедурата бе връщана от начало от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. След последната обществена поръчка бе сключен договор с Междуведомествена комсия, в която участват представители на Басейнова дирекция “Източнобеломорски район”, “Зелени Балкани”, Българското дружество за защита на птиците, общинското предприятие “Градини и паркове”, Строителната дирекция и комисията ще прецени кои от дърветата в коритото ще бъдат запазени и кои – премахнати. Това е почистване на растителност, при което няма да има изгреби на наноси, ще бъде щадящо за флората и фауната в реката, коментира зам.-кметът по екология Иван Стоянов. По думите му големите дървета ще бъдат запазени, за да “хвърлят” сянка и да потискат самораслата растителност. След това почистване общинското предприятие “Градини и паркове” ще може да поддържа коритото на реката, допълни Стоянов.

/РИ/



Източник БТА