В Добричка област започна събиране на подписи за иницииране на национален референдум за запазване на българския лев

0
274

В област Добрич започна събиране на подписи за иницииране на национален референдум за запазване на лева като единствената официална валута в България до 2043 година. Идеята е на инициативен комитет, сформиран на 10 януари и подкрепен от „Възраждане“, съобщиха на пресконференция от местната структура на политическата партия.

„Въпросът е формулиран по този начин, защото с влизането ни в Европейския съюз, ние така или иначе трябва да влезем някой ден в еврозоната. Въпросът е, че към този момент България не е готова да направи това и то би било пагубно за държавата в момента“, обясни Константина Петрова, народен представител и председател на структурата на „Възраждане“ в град Добрич.

„Отделно, ние считаме, че народът трябва да се произнесе по този въпрос, тъй като той е от изключителна важност и касае бъдещето – нашето и на поколения наред след това, тъй като влезе ли се в еврозоната веднъж, не може да се излезе оттам. Ако влезем в Европейския съюз, можем да го напуснем, но от еврозоната не може да се излезе. Ако България не е подготвена и влезе в еврозоната, това ще засегне основно малкия и среден бизнес, тъй като би довело до инфлация. Отделно от това, България би загубила своя монетарен суверенитет и това би довело до нестабилност в банковата система“, каза още тя.

„Левът е един от символите на българската държавност и в тези интересни времена, в които живеем в момента, е добре да си го съхраним колкото се може по-дълго време“, каза председателят на „Възраждане“ в Балчик Марин Попов.

Постоянният пункт за събиране на подписи в град Добрич се намира в клуба на политическа партия „Възраждане“ в Дома на науката и техниката „Проф. Иван Попов“, на третия етаж, в кабинет 306. Желаещите да се подпишат могат да го направят всеки делничен ден след 17:00 часа.

Жителите на околните села могат да се подпишат в клуба на „Възраждане“ – Добричка на ул. „Васил Левски“ №7 от 10:00 до 17:00 часа, каза председателят на структурата Димитър Василев. Ще бъдат сформирани и екипи, които ще обикалят селата в общините Добричка, Тервел и Крушари, каза още той.

В Балчик стационарният пункт е в клуба на „Възраждане“ до входа на Историческия музей. Той е отворен всеки ден от 18:00 часа. Формацията си партнира и с различни обществени организации в града, които ще участват в събирането на необходимия брой подписи, каза Попов.

Инициативният комитет е граждански, така че всеки може да изтегли бланката от страниците на „Възраждане“ във фейсбук, официалния сайт на партията, групата ѝ в мобилното приложение Telegram или официалната страница на Костадин Костадинов, да я разпечата и сам да събира подписи. За валиден подпис се изискват трите имена, единен граждански номер, постоянен адрес по лична карта, уточни Петрова.

„Събираме подписи и от нашите сънародници в чужбина, които също се надяваме да са активни и да се включат в този важен за бъдещето на нацията ни въпрос. Основното е, че българският народ има право на глас. Всеки, независимо дали е “за” или “против”, трябва да има възможност да се изкаже“, каза Георги Джендов, член на партията.

За свикването на референдум са необходими 400 хил.подписа до 10 април 23г.

БТА