СПОРТНА ПАНОРАМА

0
390

 

ДОБРУДЖА 07 СЕ НАЛОЖИ НАД ЧЕРНО МОРЕ В КОНТРОЛА

 

Волейболистите на Добруджа 07 се наложиха над Черно море (Варна) с 3:1 гейма в контролна среща, проведена в зала “Добротица” в Добрич. Момчетата на старши треньора Дани Милушев демонстрираха по-добра игра и заслужено стигнаха до успеха. След договорка между двата клуба отборите изиграха още един гейм, който бе спечелен от варненци.

Това бе втора проверка по време на зимната подготовка за волейболистите на Добруджа. Седмица по-рано те надиграха също с 3:1 гейма тима на Констанца, който е шесткратен шампион на Румъния.

 

 

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” С КАТЕГОРИЧЕН УСПЕХ НАД ДУНАВ

 

Отборът на Добруджа, който се стяга за втория полусезон от първенството на Втора професионална футболна лига, победи Дунав (Русе) с 3:0 в контролна среща, проведена в град Сливо поле.

„Жълто-зелените” започнаха силно мача и в 24-ата минута поведоха в резултата. Попадението реализира Ивайло Лазаров от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Денис Динев в наказателното поле на русенския тим. Първото полувреме завърши при 1:0 за Добруджа, а след подновяването на играта паднаха още два гола в мрежата на Дунав. В 46-ата минута топката бе центрирана и новото попълнение на добричлии Янчо Андреев стреля неспасяемо от въздуха. В 70-ата минута новопривлеченият Метин Халил проби по десния фланг и центрира към Ивайло Лазаров, който от воле се разписа за втори път в мача и така оформи крайния резултат.

Това бе първата контрола за добруджанци по време на зимната подготовка. Следващата им проверка ще е на 18 януари, сряда. Тогава те ще премерят сили с варненския Спартак, като мачът ще е от 14.00 на стадион “Локомотив” в морската ни столица.

 

ИРЕН САРЪБОЮКОВА ОГЛАВИ СВЕТОВНАТА РАНГЛИСТА НА СКОК ВИСОЧИНА

 

Вторият ден (15 януари) на националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки отново регистрира силни резултати. Ирен Саръбоюкова (Хеброс, Харманли) първо спечели титлата на скок височина със 1.74, а след това изравни личния си рекорд от 1.80 от първи опит. След това възпитаничката на треньора Димитър Карамфилов опита на 1.85 и успя в третия си скок. Резултатът е най-добър за девойки в света за годината. Само европейската шампионка за девойки под 18 години Ангелина Топич (Сърбия) има 1.93, но от края на декември 2022-а. Подгласнички на Саръбоюкова станаха Наталия Захариева (Спартак, Плевен) с 1.70, която бе втора, и Натали Костова (Виктория, Варна) и Цветка Дякова (Хеброс, Харманли), които поделиха третото място с 1.58. Интересно е, че на 7 януари братът на Ирен – Божидар, направи рекорд на България на скок дължина за юноши със 7.96 м.

Докато се състезаваше на скок височина, 16-годишната Саръбоюкова направи и един опит във финала на скок дължина, където взе среброто също с личен рекорд – 5.63. Там златото бе за шампионката и национална рекордьорка на 60 м – Радина Величкова (Ботев, Пловдив) с 5.77, а бронзът – за Виктория Ангелова (Приорити спорт, София) с 5.51. Величкова взе втория си златен медал в състезанието след победата си на 60 м (с национален рекорд 7.50) на 14 февруари, а третото отличие за атлетката от Ботев бе от щафетата 4х200 м. atletikabg.com

 

 

ВОЛЕЙБОЛЪТ ПРЕВЗЕ КЛАСАЦИЯТА НА МЛАДИТЕ, АЛЕКС НИКОЛОВ Е №1

 

Волейболът обра наградите в 11-ото издание на анкетата на Viasport.bg за най-добрите млади спортисти на България за 2022 г. Александър Николов спечели приза за №1 при спортистите до 19 г., националният тим за юноши под 18 г., където играе неговият брат Симеон Николов, взе наградата за най-добър отбор, а наставникът на състава Виктор Карагьозов бе определен за №1 при треньорите на подрастващите. Церемонията по награждаване се проведе в Театралната зала на частно училище „Свети Георги“ в София с помощта на Български спортен тотализатор.

През изминалата година 19-годишният Александър Николов спечели с националния тим до 20 г., на който бе капитан, сребърен медал от Европейския младежки олимпийски фестивал в Словакия, златен от Балканиадата в Албания и бронзов от eвропейското първенство в Италия. Попадна в Идеалния отбор на Евроволей U20 в Италия, като бе обявен за втори най-добър посрещач. Алекс бе и основна фигура на мъжкия ни национален тим, като игра като титуляр в Лигата на нациите и на eвропейското първенство в Полша и Словения. В началото на юли Николов подписа договор с италианския шампион Кучине Лубе (Чивитанова), с който играе силно както в италианското първенство, така и в Шампионската лига. Именно заради ангажиментите си в Италия Алекс не успя да присъства на церемонията, но наградата му бе връчена от спортния министър Весела Лечева на неговия именит баща Владимир Николов.

Алекс събра 917 точки в допитването до спортните журналисти, в което участваха 120 представители на медиите, а точки получиха общо 56 спортисти. Той изпревари със 180 точки втората в класацията – Стилияна Николова. Надеждата на българската художествена гимнастика също изпрати много силна година, в която спечели сребърни медали на обръч, бухалки и лента и бронз в многобоя на световното първенство за жени в София. Извоюва и квота за България за Олимпийските игри в Париж, а взе и бронз в многобоя на европейското първенство в Тел Авив.

На трето място в класацията се нареди световната шампионка за девойки до 20 г. в скока на дължина от шампионата в Кали, Колумбия – Пламена Миткова. Талантливата пловдивчанка, възпитаничка на треньора Ивайло Русенов, събра 671 точки в допитването.

Десетката допълниха Никола Илиев (футбол), Божидар Саръбоюков (лека атлетика), Мартин Георгиев (футбол), Иван Иванов (тенис), Дениел Нанков (плуване), Радослав Росенов (бокс) и Петър Мицин (плуване).

Така за пръв път представител на колективните спортове печели приза за №1 при младите, като преди Александър Николов той е бил притежание на Владимир Зографски (2011 г., ски скок), Ния Димитрова (2012, биатлон), Денис Димитров
(2013, лека атлетика), Благой Найденов (2014, бокс), Даниел Асенов (2015, бокс), Антъни Иванов (2016 и 2017, плуване), Александра Начева (2018, лека атлетика) и Йосиф Миладинов (2019 и 2021 г., плуване).

 

РИШАР ГАСКЕ СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В ОУКЛАНД

 

Французинът Ришар Гаске спечели турнира на твърда настилка в Оукланд, Нова Зеландия, с награден фонд от 642 735 щатски долара. Той се наложи над номер 2 в схемата Камерън Нори (Великобритания) с 4:6, 6:4 и 6:4. Нори стартира силно и стигна до ранен пробив на 15 за 3:1 в своя полза. Гаске успя да върне брейка за 4:5, но след това отново не можа да спечели подаването си и представителят на Великобритания поведе с 1:0 сета.

Втората част започна равностойно, но Гаске проби при 2:2 и не допусна изненада, за да затвори с 6:4.

Решителният трети сет предложи драматична развръзка. Нори дръпна с 3:0 гейма, а в четвъртият пропусна четири възможности за брейк. Това даде импулс в играта на Гаске и той се върна в мача, като изравни до 4:4. Французинът продължи да диктува събитията и успя да стигне отново до 6:4, с което спечели титлата. sportal.bg

 

АЛ НАСЪР ПРЕГОВАРЯ И С ЕДЕН АЗАР

 

След като привлече в редиците си Кристиано Роналдо, сега Ал Насър готви още един сериозен трансферен удар. Саудитският клуб иска да вземе в редиците си и Еден Азар и дори вече е започнал преговори по въпроса с представители на белгиеца, твърди “Ел Чирингито”.

32-годишният футболист има договор с Реал (Мадрид) за още 18 месеца. Той обаче е със статут на резерва на “Сантиаго Бернабеу” и не е доволен от положението, в което се намира. Азар се познава добре с треньора на Ал Насър – Руди Гарсия, с когото работеше заедно в Лил, и е заинтригуван от възможността отново да се съберат заедно.

От Реал също са склонни да се разделят с Азар срещу неголяма сума. В клуба се надяват така да спестят доста пари от заплати, които иначе трябва да платят на белгиеца. Отделно пък самият футболист със сигурност ще се договори за дори повече пари, ако реши да опита късмета си в Ал Насър.

До вчера Азар бе в Саудитска Арабия с Реал (Мадрид), който участва в проведения там турнир за Суперкупата на Испания. Това е позволило на представителите на Ал Насър да се срещнат лично с играча и да му отправят своето предложение. Тепърва ще стане ясно дали ще се стигне до сделка.

 

 

БРАЙТЪН ВКАРА ТРИ ГОЛА НА ЛИВЪРПУЛ

 

Брайтън успя да съкруши Ливърпул с 3:0 в мача им от 20-ия кръг на Висшата лига и нанесе второ поредно поражение на отбора на Юрген Клоп. “Чайките” показаха вдъхновена игра дори без звездата си Леандро Тросар.

В 8-ата минута Соломон Марч получи на дясното крило и напредна с дрибъл, като отправи удар към вратата на Ливърпул, но Трент Александър-Арнолд изби пред голлинията, за да предотврати попадение.След корнера Алексис МакАлистър стреля с глава, но Алисон внимаваше и улови. В следващите минути Ливърпул се затрудняваше да организира добри нападения, а Брайтън продължаваше да бъде по-агресивният отбор на терена. В 27-ата минута Мохамед Салах нахлу в наказателното поле и опита удар от малък ъгъл, но Санчес отрази, а при добавката Коди Гакпо не успя да вкара топката в мрежата. Секунди след това Каору Митома остана очи в очи с Алисон, но ударът с десния крак на японеца не бе точен и излезе в аут. Във втората минута на продължението за първата част Евън Фъргюсън бе на добра позиция в наказателното поле и опита удар, но Алисон бе на добра позиция и улови топката.

Второто полувреме започна прекрасно за Брайтън, след като в 47-ата минута Жоел Матип допусна груба грешка, Митома намери прекрасно Соломон Марч в наказателното поле, а последният успя да засече подаването на японския си съотборник, за да открие резултата в полза на своя отбор – 1:0. В 52-ата минута Евън Фъргюсън получи топката зад защитата на Ливърпул и достави чудесен пас за Соломон Марч, който навлезе в наказателното поле и стреля с левия си крак, като не остави шансове на Алисон за реакция – 2:0 за Брайтън. В 76-ата минута Ливърпул опита да създаде нещо опасно. Харви Елиът овладя топката, след като получи от Наби Кейта, но ударът на англичанина с левия крак бе безкрайно неточен и излезе в аут. В 81-ата минута Дани Уелбек получи топката от странично хвърляне, премина елегантно през Джо Гомес и отправи удар от близка дистанция, за да направи резултата 3:0 в полза на Брайтън.

 

 

МАГУЧИХ СТАНА ПЪРВАТА АТЛЕТКА, ПРЕОДОЛЯЛА ДВА МЕТРА ПРЕЗ 2023-А

 

Световната и европейска шампионка в скока на височина в зала и континентална златна медалистка на открито Ярослава Магучих стана първата атлетка през 2023 година, която премина границата от 2 метра в дисциплината. 21-годишната украинка, бронзова олимпийска медалистка от Токио 2020, спечели състезание в Лвов с точно 2.00 метра и оглави световната ранглиста за сезона. Магучих бе близо до преодоляването и на 2.03 м, но в крайна сметка не успя да се справи с тази височина.

Тройката при дамите допълниха нейните сънароднички и медалистки от големи шампионати Ирина Герасченко с 1.93 м и Юлия Левченко с 1.91 м.

При мъжете първото място зае Вадим Кравчук с 2.21 м, втори със същия резултат се нареди Роман Петрук, а трети с 2.18 м завърши Дмитри Яковенко.

 

 

БАРСЕЛОНА СМАЧКА РЕАЛ (МАДРИД) ЗА ПЪРВИЯ СИ ТРОФЕЙ СЛЕД МЕСИ

 

Отборът на Барселона записа нова запомняща се победа над Реал (Мадрид) след убедително 3:1 във финала за Суперкупата на Испания, който се игра в Рияд. Това е първи трофей за отбора без Лионел Меси и дебютен за Чави Ернандес като наставник на каталунците, след като той застана начело на тима преди 13 месеца.

Финалът в Саудитска Арабия сега се превърна в рецитал на тима от “Спотифай Камп Ноу”. Гави вкара за 1:0 в 33-ата минута, а след това направи две асистенции към Роберт Левандовски (45’) и Педри (69’). Чак в добавеното време Карим Бензема реализира за своите. Реал се представи крайно слабо, като нямаше удар във вратата чак до 70-ата минута.

Финалът започна нервно с няколко по-остри сблъсъци, заради което бързо се получи напрежение. В 7-ата минута пък Араухо можеше да нанесе първия опасен удар, след като малко не му достигна да засече центриране на Педри от фал. Натискът на Барса беше очевиден и в 13-ата Левандовски стреля извън наказателното поле. Куртоа плонжира и изби, след което топката срещна страничния стълб. Шанс при добавката получи Балде, но той шутира над гредата. Чак след това Реал се разигра и в 18-ата Бензема получи отличен шанс да опъне мрежата с глава, но насочи кълбото извън вратата. “Блаугранас” си върнаха инициативата и в 33-ата Гави реализира за 1:0. Тогава той завърши бърза акция, минала през Дембеле, Педри и Левандовски. Реал не успя по никакъв начин да отговори на този гол, като в играта на отбора на Карло Анчелоти си личеше голямо напрежение. Каталунците се възползваха от това и секунди преди паузата Гави и Левандовски излязоха сами срещу Рюдигер и Куртоа, като полякът завърши на празна врата след перфектна асистенция на своя съотборник – 2:0.

На почивката Барса имаше първия шанс за попадение, след като в 51-ата Дембеле беше изведен сам срещу Куртоа под ъгъл, но белгиецът отрази. Последваха няколко атаки за Реал, при които футболистите в бяло стигаха до наказателното поле, но там губеха топката, като дори не успяваха да нанесат изстрел. Отборът на Чави стигна до третото си попадение в 69-ата, когато Гави пак асистира, но този път на Педри, който също като Лева нямаше как да сгреши на празна врата – 3:0. Чак в следващата атака Тони Кроос нанесе първия удар на Реал в очертанията на вратата. В 79-ата чак на Тер Стеген му се наложи да се намесва решаващо, за да не допусне гол. В добавеното време Карим Бензема реализира почетното попадение за „белите”.

Така Барса печели Суперкупата на страната за първи път след 2018 година, като е лидер по този показател с 14 трофея. Реал е втори с 12.