Над 60 доброволци се включиха в почистването на местността „Болата“ край село Българево

0
267

Над 60 доброволци взеха участие в днешното почистване на местността „Болата“ край каварненското село Българево, каза за БТА екоактивистът Светослав Балтийски, който организира акцията заедно с народния представител от 8-и многомандатен избирателен район – Добрич Албена Симеонова. Сред тях бяха заместник-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров и служители на Басейнова дирекция „Черноморски район“.

„Хабитатът на Черно море е уникален и трябва да се опазва, тъй като всяко едно изменение в околната среда му влияе изключително негативно. Това е воден басейн, който е уникален в световен мащаб и всички ние трябва да го опазваме“, каза заместник-министърът. „За нас беше огромно удоволствие да се включим в тази кампания, тъй като тя напълно отговаря на приоритетите на Министерството на околната среда и водите“, допълни той.

„Природата е най-важна и трябва да оставим някакво наследство за нашите деца, за да може да се радват и те на уникалните природни забележителности, с които страната ни разполага. Целта на тези мероприятия е да възпитаваме младите, че природата трябва да се опазва и положителният ефект от тях е, че те дават резултат. С всяка изминала кампания – не година, а кампания, отпадъците стават все по-малко и по-малко“, каза още инж. Димитров.

Освен на най-често срещаните отпадъци по плажовете – мокри кърпички, бутилки, алуминиеви кенчета, пластмасови чаши за еднократна употреба и цигарени угарки, участниците в акцията се натъкнаха на водно колело, заровено в пясъка, и на останки от лодки, каза Светослав Балтийски. Един камион с отпадъци вече си замина, но утре ще дойде за втори курс, тъй като успяхме да напълним повече чували, отколкото очаквахме, допълни той.

„С част от почистващите днес установихме, че когато пластмасата дълго време е изложена на слънце, вятър или сол, тя започва да се разпада на все по-малки и по-малки частици, които човек все по-трудно може да събере. Накрая се разгражда до микропластмаса, която няма изчистване. Макар в момента плажът да изглежда почистен, тези микрочастици остават, навлизат във водата и в клетките на всички нас – това учените вече са го доказали“, припомни екоактивистът.

Балтийски споделя, че от години съчетава разходките и плажуването с грижа за околната среда. Виждайки го, хората реагират различно – едни изразяват радостта си, други само поглеждат и подминават. „Има и такива, които реагират с насмешка. Питали са ме дали работя на плажа, което за мен е изключително обидно. Защо трябва да работя на плажа, за да обирам боклуците? Тази нагласа, че на някой трябва да му се плати, за да прави това, е много грозна. Не е нужно да ни се плаща, за да си почистим собствената родина“, смята той.

„Основната мотивация на всички хора трябва да бъде това, че е много по-приятно да дойдеш на чист плаж с чиста вода. Ще продължавам както самостоятелно, така и групово, да го правя, защото има смисъл. България има нужда от тази промяна. Така даваме пример на бъдещите поколения как трябва да се държи един отговорен гражданин“, допълни Балтийски.

БТА